U Sarajevu obilježen Dan Republike Italije

U povodu velikog italijanskog praznika 2. juna, Dana Republike, Ambasada  Italije u Bosni i Hercegovini  večeras je u Domu oružanih snaga BiH upriličila svečani prijem  kojem je  prisustvovao veliki broj zvanica iz diplomatskog, političkog, kulturnog i javnog života u BiH.

Dan Republike, 2. juni,  je najvažniji državni praznik u Italiji. Tog datuma 1946. godine  italijanski narod je na referendumu odbarao republiku umjesto monarhije i  od tada Italija zvanično proslavlja svoj rođendan.

Nakon intoniranja himni obje zemlje, ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza je u svom govoru podsjetio na historijske okolnosti vezane uz ovaj datum.

- Prošlo je 77 godina otkako su  Italijani glasanjem na referendumu izabrali republiku i počeli ispisivati potpuno novu stranicu svoje povijesti, zasnivajući je na tri velika principa: slobodi, demokratiji i miru. Dan Republike Italije, koji se ove godine poklapa sa tridesetom godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa  Italije i Bosne i Hercegovine  čini današnju proslavu još ljepšom, emotivnijom i srdačnijom - kazao je Di Ruzza.

Ambasador je takođe ukazao na izvrsne bilateralne odnose koje njeguju Italija i BiH, te podršku koju ova zemlja pruža euroatlantskim integracijama naše zemlje.

- Stoga je sada više nego ikad, a obraćam se političkim liderima, potrebno 'uhvatiti trenutak', okupiti se za stolom sa poniznošću, odlučnošću i osjećajem odgovornosti, ostavljajući po strani zamjerke i podjele, kako bi se nastavila agenda reformi koje su zemlji potrebne za rast, stabilizaciju i napredak na europskom putu - kazao je Di Ruzza.

Podsjetio je da je Italija  jedan od najvećih investitora u BiH, te da je sa stanovišta ekonomskih odnosa, prva zemlja izvoznica u BiH i drugi vanjskotrgovinski partner, kao i da se  na ovom tržištu može pohvaliti širokom i raznolikom mrežom kompanija, osnovanih u različitim proizvodnim sektorima.

Italija je također veoma prisutna u kulturnom životu BiH.

- Sa jednakim ponosom bilježim važnost italijanskog prisustva na polju kulture u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj se stubovi naše kulture – moda, dizajn, umjetnost, kinematografija, kuhinja, itd. Kulturna diplomatija za nas je najprirodniji način da dodatno ojačamo mostove između dvije zemlje - naveo je Di Ruzza.

Na kraju govora ambasador Di Ruzza podsjetio je da je Italija  bliska Bosni i Hercegovini i kako bi u misiji EUFOR-ALTHEA pomogla u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja na ovoj teritoriji za njene institucije, biznise i građane i da bi pomogla Bosni i Hercegovini da napreduje na svom euroatlantskom putu.

federalna.ba/Fena

Italija Sarajevo
Gradsko vijeće Sarajevo Gradsko vijeće Sarajevo Dragan Stevanović
0 27.09.2023 17:40
Široki Brijeg Sarajevo fudbal
0 22.09.2023 22:24
mafija Italija hapšenje
0 22.09.2023 09:55