U RS-u počinju raditi ugostitelji, djeca u školama
(Izvor: Ilustracija)

U RS-u počinju raditi ugostitelji, djeca u školama

U entitetu Repubulika Srpska od sutra, 5. aprila, dozovljava se rad bašti kafića, odluka je ovo Republičkog štaba za vanredne situacije.

Od utorka se nastavlja odvijanje vaspitno-obrazovnog rada u prostorijama osnovnih škola, za učenike od 1. do 5. razreda osnovnih škola, kao i odvijanje produženog boravka.

"Za ostale učenike, od 6. do 9. razreda, kao i za studente univerziteta, nastava će se i dalje odvijati on line korišćenjem sredstava elektronske komunikacije, u skladu s instrukcijom nadležnog ministarstva", saopšteno iz Vlade RS.

Odlukom Republičkog štaba, u periodu od 5. 4. 2021. do 8. 4. 2021. godine, ograničava se rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice i dr.), na način da se u periodu od 6:00 do 22:00 h dozvoljava vršenje usluge dostave hrane i pića, šalterska prodaja hrane i pića, te posluživanje hrane i pića u vanjskom dijelu ugostiteljskog objekta, odnosno u prostoru za usluživanje na otvorenom (ljetna bašta, terasa, vrt), uz uslov da je prostor otvoren sa najmanje tri strane, bez obzira da li je pomenuti prostor natkriven, uz strogo poštovanje uputstava JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

Kako je navedeno, od 8. 4. 2021. godine dozvoljava se rad ugostiteljskim objektima (na otvorenom i u zatvorenom prostoru) za smještaj, ishranu i piće, uz strogo poštovanje uputstava koje je propisao JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

Takođe, od 08.04.20201. godine, štabovi za vanredne situacije gradova/opština će, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, u svom gradu/opštini, donositi odluke kojima će se uređivati rad ugostiteljskih objekata.

Podsjećamo, ova odluka je odnesena nakon što su za sutra najavljeni mirni protesti ugostitelja ispred Palate Repbulike u Banajluci.

federalna.ba/Lejla Džin

epidemiološke mjere kafići škole