U RS-u 71 novozaražena osoba, zabilježeno osam smrtnih slučajeva
(Izvor: federalna.ba/Danka Cvijić)

U RS-u 71 novozaražena osoba, zabilježeno osam smrtnih slučajeva

U entitetu Republika Srpska potvrđeno je još osam smrtnih slučajeva od posljedica zaraze virusom korona. U posljednja 24 sata testirano je 667 laboratorijskih uzoraka, od čega je kod 71 osobe potvrđeno prisustvo virusa.

Iz instituta za javno zdravstvo RS navode da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, iako je primijetan manji broj zaraženih osoba na dnevnom nivou, te da je potrebno pridržavati se mjera kako bi se poboljšanje nastavilo.

Navode da je primijećeno da se mjere ne poštuju u potpunosti. U ovom entitetu hospitalizovano je ukupno 580 osoba, od čega je 51 na respiratoru. Republički štab za vanredne situacije odlučio je da neće biti odgađanja početka nastave, ali će se posebna pažnja obraćati na epidemiološku situaciju u ovim ustavovama, saopštili su iz Instituta.

Kada se radi o novom tipu virusa, iz Instituta kažu da taj oblik nije opasniji, ali se lakše prenosi.

"I dalje potreba za što manje okupljanja, što manje druženja, u smislu nekog šireg društva. I dalje potreba da u svakom momentu, kod svakog svog postupka, ustvari razmislimo da li je on siguran za nas ili nije i da se u skladu s tim i ponašamo", ističe specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS Jela Aćimović.

Nama je jako bitno da sama primijena mijera bude ista, odnosno da iste mjere primjenjujete i kada se nalazite na radnom mjestu i kada se nalazite u svojoj porodici, odnosno kada koristite svoje slobodno vrijeme", poručio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

federalna.ba/Danka Cvijić

RS koronavirus