Četvoro djece i odrasla osoba povrijeđeni u napadu nožem u Annecyju
(Izvor: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Četvoro djece i odrasla osoba povrijeđeni u napadu nožem u Annecyju

Četvoro djece i odrasla osoba povrijeđeni su u napadu nožem u slikovitom gradu Annecyju u francuskim Alpima.

Najmanje tri žrtve su u kritičnom stanju u bolnici.

Oko 9.45 ujutro, muškarac naoružan nožem ušao je na dječje igralište u blizini poznatog gradskog jezera i napao grupu djece starosti oko tri godine dok su se igrala, rekli su za AFP izvor iz sigurnosti i lokalni zvaničnik. Prema posljednjim informacijama koje je objavio BBC u parku pored jezera u Annecyju, djeca - uzrasta oko tri godine - bila su na jutarnjem izletu sa svojim čuvarima kada se iznenada pojavio muškarac koji je držao nož i počeo da ih ubada, neke u njihovim kolicima.

Pobjegao je sa lica mjesta, a potom napao starijeg muškarca koji je hodao u blizini. U tom trenutku intervenisala je policija, a napadač je upucan u noge i savladan.

Dvoje djece i stariji muškarac su u bolnici u životnoj opasnosti.

Policija kaže da je napadač Sirijac, star 45 godina, koji je tražio status izbjeglice.

Jedna svjedokinja, po imenu Nelly, rekla je radiju France Info: "Ljudi su trčali, plakali, paničarili... bilo je užasno."

Virgine Duby-Muller, zastupnica desnice za Haute-Savoie, rekla je za BFMTV: „Užasnuta sam. .. napadati djecu je odvratno. Nezamislivo je šta se jutros dogodilo ovdje na mjestu koje je tako mirno i mirno, mjesto koje vole i stanovnici i turisti. Potreseni smo.”

Istragu vodi nacionalna policija, a ne antiteroristički istražitelji. Francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin napisao je na Twitteru da je osumnjičeni "uhapšen zahvaljujući brzoj reakciji snaga sigurnosti".

“Nekoliko ljudi, uključujući djecu, ozlijeđeno je od strane osobe naoružane nožem na trgu u Annecyju”, napisao je na Twitteru.

France Info je izvijestio da je muškarac imao 32 godine, da je nosio sirijske lične dokumente i da je tražilac azila. BFMTV je javio da je muškarac imao status izbjeglice.

Premijerka Elisabeth Borne otputovala je na mjesto događaja, a u nacionalnom parlamentu održan je minut šutnje kada su se vijesti o napadu pojavile u francuskim medijima.

federalna.ba/The Guardian

napad Francuska