U Italiji počinje suđenje egipatskim zvaničnicima za mučenje i smrt italijanskog studenta
(Izvor: Arhiv)

U Italiji počinje suđenje egipatskim zvaničnicima za mučenje i smrt italijanskog studenta

U Italiji danas počinje suđenje u odsustvu četvorici egipatskih visokorangiranih bezbjednosnih zvaničnika koji su optuženi da su umiješani u otmicu, mučenje i ubistvo italijanskog studenta Giulio Regenija, 2016. godine u Kairu.

Optuženi su major Sherif Magdy, policijski general-major Tareq Saber, koji je bio najviši zvaničnik u domaćoj bezbjednosnoj agenciji u vrijeme Regenine otmice, pukovnik Hesham Helmy, koji je služio u centru bezbjednosti zaduženom za policiju u okrugu Kaira gdje je Italijan živio i pukovnik Acer Kamal, koji je bio na čelu policijske uprave zadužene za ulične operacije i disciplinu.

Ovo suđenje je drugi pokušaj da se njima sudi, 2021. godine sudija u Rimu je naredio prekid suđenja već prvog dana uz obrazloženje da nije jasno da li su optuženi zvanično obaviješteni da su optuženi za smrt Giulio Regenija. U septembru prošle godine italijanski Ustavni sud je presudio da suđenje može da se nastavi čak i ako četvorica optuženih nisu dobila zvanično obavještenje, pošto su egipatski zvaničnici odbili da daju njihove adrese.

Regenijevo tijelo je pronađeno u januaru 2016. na auto-putu nekoliko dana nakon što je nestao u Kairu gdje je za potrebe doktorske teze istraživao sindikalne aktivnosti među uličnim prodavcima. Regenijeva majka je rekla da je njegovo tijelo bilo toliko izmrcvareno mučenjem da je mogla da prepozna samo  vrh njegovog nosa kada ga je vidjela.

Aktivisti za ljudska prava su saopštili da su rane na njegovom tijelu slične onima koje su rezultat torture u objektima egipatske bezbjednosne agencije. Egipatski zvaničnici su tvrdili da je Regeni žrtva običnih pljačkaša.

Slučaj je zaoštrio odnose između Italije i Egipta, Rim je u jednom trenutku povukao ambasadora kako bi se pritisla egipatska strana da sarađuje u istrazi.

federalna.ba/Beta

Giulio Regeni ubistvo suđenje