videoprilog Đorđa Vujatovića (Federacija danas)

U devet mjeseci više od 1.000 prekršaja na pružnim prelazima u RS-u

Koliko su sigurni pružni prelazi u Bosni i Hercegovini i da li je moguće smanjiti broj nesreća? Prema informacijama Željeznica Republike Srpske, samo u prethodnih devet mjeseci zabilježeno je više od hiljadu prekršaja koji su mogli završiti kobno.

Na prugama u RS-u u 2022. nije bilo žrtava, ali u nesrećama su povrijeđene četiri osobe. Statistički pokazatelji zasad bolji nego u prethodnim godinama.

A kako je živjeti uz pružni prelaz, dobro zna Milanko Mrđa iz Prijedora. Kaže, prelaz Topolik je frekventan, pa ga je potrebno na bolji način obilježiti i obezbijediti, da bi se izbjegle žrtve.

„Koliko mi je poznato, na pruzi je izgubljeno osam života. Posljednja je bila jedna djevojka i mislim da bi bio red da nešto bolje urade nego što su ovako samo pisali na asfaltu.“

Bolje obezbjeđivanje pružnih prelaza traže i u Mišinom Hanu kod Banjaluke. Još su im žive slike užasnih scena iz prošlogodišnje nesreće.

„Bilo je jako stresno. U tom je trenutku išao je teretni voz. Čovjek je u naišao autom, da li je doživio srčani udar ili mu je pozlilo - nije mogao da zakoči. Voz ga je bacio na ovu stranu zgrade, čovjek je stradao“, priča Dragana Popović, stanovnik Mišinog Hana.

Kada dođe do nesreće, kasno je pitati ko je zaista kriv. U Željeznicama RS-a i Agenciji za bezbjednost saobraćaja apeluju na savjesno ponašanje građana. Redovno objavljuju snimke sa kamera koje se nalaze na pružnim prelazima. Samo u devet mjeseci zabilježeno je više od 1.100 prekršaja, a mnogi od njih mogli su završiti kobno.

„Samo kroz videonadzor i broj uočenih prekršaja od strane MUP-a je zaista alarmantno u kojoj mjeri vozači putničkih vozila ne poštuju saobraćajnu signalizaciju na pružnim prekršajima, a sve to dovodi do nesreća s najtežim posljedicama“, ističe Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS-a.

Nadležni se nadaju da će preventivna akcija „Oprezni paze na pružne prelaze“ smanjiti broj nesreća. Urađena je interaktivna mapa pružnih prelaza, a biće vršena i kontrola opterećenja pružnih prelaza, kao i redovne provjere preglednosti.

federalna.ba

pružni prijelaz Željeznice RS željeznice
Brisel štrajk željeznice
0 29.11.2022 15:41
Velika Britanija štrajk željeznice metro
0 08.10.2022 13:33
štrajk željeznice Velika Britanija
0 27.07.2022 11:40