U Brčkom održan okrugli sto 'Zločini nad Bošnjacima općine Brčko tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu'

U Brčkom održan okrugli sto 'Zločini nad Bošnjacima općine Brčko tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu'

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, uz saradnju Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Brčko danas je organizovala naučni okrugli stol na temu „Zločini nad Bošnjacima općine Brčko tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu“.

- Cilj svakog okruglog stola jeste da radimo na kulturi pamćenja, odnosno da gvorimo  o ratnim zločinima i najupečatljiviji momenat na ovim skupovima jeste kada živi svjedoci kroz svoje izlaganje govore o dešavanjima u logorima i zatočeništvima i onome što su preživjeli - rekla je Medina Mehmedović-Mulalić, voditeljica Odjela za saradnju sa državnim institucijama i nevladinim organizacijama u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Prema riječima Mustafe Gobeljića, glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Brčko distrikta BiH svaki pojedinačni zločin koji se dogodi upućuje na moralni sunovrat osobe koja ga je počinila ili na zločinca, a kada su posrijedi masovni zločini onda oni upućuju na ideologiju ili sistem koji stoji iza toga.

- S obzirom na masovnost i karakter zločina u Brčkom onda možemo sigurno utvrditi da se ovdje dogodio zločin ove druge vrste. Zadatak nas preživjelih, to je na koncu i u skladu sa univerzalnom ljudskom pravdom, a posebno sa Božijom pravdom, da se svi zločini istraže i da se zločinci privedu sudu pravde, kako bi se obezbijedili preduvjeti da se zločini više nikada ne dogode i ne ponove - dodao je Gobeljić.

U svom izlaganju o počinjenim zločinima u Brčkom i njihovom negiranju govorio je i Muamer  Džananović iz  Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

- Smatramo da kao društvo imamo veliku obavezu u onome što se naziva kulturom pamćenja, zbog samih žrtava i zločina koji su počinjeni, a na prostoru Brčkog počinjeni su stravični masovni zločini, razni oblici zločina. Također, imamo dodatnu obavezu zbog generacija koje će doći poslije nas da znaju šta se desilo i da živimo  u nadi da se ti monstruozni zločini neće ponoviti - istakao je Džananović.

Adila Suljević, predsjednica Udruženja za pomoć ženama žrtvama ratnog nasilja i seksualnog zlostavljanja istakla je da svojim izlaganjem i aktivnostima želi  podstaknuti i ostale žrtve da  pričaju o počinjenim zločinima.

Enes Pašalić, jedan od učesnika na okruglom stolu izrazio je zadovoljstvo učešćem na skupu, te dodao da se održavanjem ovog skupa želi obnoviti kultura sjećanja iz više razloga.

- Prije svega da bi se utvrdila istina onome što se dešavalo 1992. godine. Mislim da za veliki dio stanovništva ta istina još nije spoznata. Druga stvar, da se kaže ko je počinio zločine i da počinioci budu sanckionisani. Ljudi koji su radili jako ružne stvari kreću se još ovim gradom. Treća stvar jeste da obnovimo ono što je memorijalizacija, dakle kultura sjećanja, da se podsjetimo onoga što nam se dešavalo, a dešavale su se jako ružne stvari - naglasio je Pašalić.

federalna.ba/Fena

Brčko
kamenorezačka radnja Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko protest
0 17.07.2024 18:03
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko šuma sječa šume sječa
0 17.07.2024 16:53
čekanje šalter Javna uprava Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH
0 14.07.2024 08:58
Luka Brčko Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 06.07.2024 15:17
Brčko budžet proračun rebalans
0 05.07.2024 19:24