videoprilog Branke Dakić (Federacija danas)

U Banjoj Luci konferencija „Balkan na raskršću“

Centar za političku analizu i dnevni list Glas Srpske u Banjoj Luci su organizovali konferenciju s nazivom „Balkan na raskršću“. Jedna od tema je bila i „Bosna i Hercegovina nakon opštih izbora – sve je isto, ništa isto nije“, a govorilo se i o uticaju rusko-ukrajinskog sukoba na zemlje regiona.

Politička scena u Bosni i Hercegovini odavno liči na reality i političari moraju uložiti dosta napora kako bi se poboljšali odnosi unutar zemlje, ali i u regionu, poručeno je, između ostalog sa konferencije Osim političara, veliku odgovornost za trenutno stanje u zemlji snose i mediji, smatra novinar Žarko Marković: „Nisam optimista da će oni pretjerano da promijene svoju taktiku u odnosu prema javnosti, ali mislim da mi kao mediji imamo mogućnost da biramo s kim ćemo da razgovaramo i kome ćemo davati prostor u svojim medijima“.

Ključ rješenja političke krize je u Sarajevu,  smatra Božo Skoko, profesor Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba. Smatra da političari u proteklom periodu nisu pokazali pretjeranu odgovornost prema zemlji: „Kada govorimo o sastavljanju vlade na nacionalnoj i entitetskoh razini, treba voditi računa o kantonima, jer su tu interesi, gdje se dodiruju HDZ i SDA. Prema tome, pitanje je šta je realnost na terenu, a šta su želje u stvarnosti“.

Na konfrenciji je bilo govora i o uticaju rusko-ukrajinskog sukoba na region. Rat između dvije zemlje uticao je i na odnose RS-a i Srbije,  jer je tokom izborne kampanje i nakon izbora  bila primjetna rezervisanost Aleksandra Vučića prema političarima u RS-u.

„Veliki su pritisci na Srbiju, jer BiH zbog potrebe koncenzusa u Predsjedništvu ne može da uvede sankcije, pošto postoji veto RS-a. Zato je pritisak na Srbiju veći da se, u ovoj situaciji opredijeli“, ističe pisac Muharem Bazdulj.

Cilj konferencije „Balkan na raskršću“ bio je poboljšanje dijaloga u društveno-političkom životu BiH, istakli su organizatori.

federalna.ba

Balkan na raskršću Žarko Marković Božo Skoko Muharem Bazdulj