videoprilog Samira Pašalića (Dnevnik 2)

U 22:55 FTV emitira posljednji koncert Parnog valjka u Sarajevu

Popularni hrvatski pjevač Aki Rahimovski preminuo je u 67. godini. Bio je pjevač Parnog valjka, jednog od najvećih bendova bivše Jugoslavije. 

Ovim povodom Federalna TV u 22:55 emitira snimak njihovog posljednjeg koncerta u Sarajevu.

Preminuo Aki Rahimovski

Popularni hrvatski pjevač Aki Rahimovski preminuo je u 67. godini, potvrdio je za hrvatske medije njegov menadžer Damir Osredečki. Bio je pjevač Parnog valjka, jednog od najvećih bendova bivše Jugoslavije. Uzrok smrti još nije poznat. "Pozlilo mu je ujutro, završio je u bolnici...

Aleksandar Aki Rahimovski rođen je 5. juna 1955. godine u Nišu. U Skoplju je počeo svoju muzičku edukaciju, već u tinejdžerskim godnama opredjeljuje se za pop-rok muziku. Sudbina ga vodi u Zagreb, gdje upoznaje Huseina Hasanefendića i Juricu Pađena, te 1975. nastaje Parni valjak. U skoro pet decenija rada objavili su više od 15 studijskih albuma, nekoliko live albuma, te koncertnih DVD izdanja.

“Bio je poseban i upečatljiv i drukčiji, mislim da on spada u one ljude koji nisu zamjenjivi”, kazao je ovom tužnom prilikom Pađen.

Često ističući ljubav i dušu, ugravirao je svoj znak kroz jedinstvenu interpretaciju popularno zvanih sentiša, kao što su Stranica dnevnika, Jesen u meni, Moja je pjesma lagana, Dođi… Međutim, svoju osebujnu  energiju rok pjevača osvjedočio je u kompozicijama Prevela me mala, Parni valjak, Ugasi me… koje su ovom sastavu pružale platformu za fenomenalne uvijek odlično posjećene koncertne turneje.

Iako je 2018. pretrpio moždani udar, Aki se nakon oporavka vratio svojoj publici i sa identičnom energijom pružao maksimum na koncertima. Ove godine u februaru trebala je početi njihova velika regionalna turneja.

federalna.ba

Parni Valjak Aki Rahimovski
Aki Rahimovski Skoplje ulica
0 28.01.2022 12:19
Aki Rahimovski Parni Valjak
0 22.01.2022 14:35