Prilog Aida Hasanbegović

Trump prvi bivši američki predsjednik osuđen za krivično djelo

Njujorška porota proglasila je Donalda Trampa (Donalda Trumpa) krivim po sve 34 tačke optužnice, čime je postao prvi američki predsjednik osuđen za kriminal. Optužbe za koje je Tramp proglašen krivim, krivotvorenje poslovne dokumentacije u prvom stepenu, su kaznena djela klase E u New Yorku za koja se izriče kazna do četiri godine zatvora. Izricanje presude zakazano je za 11. juli, a sudac Huan Meršan (Juan Merchan) dao je odbrani rok do 13. juna da iznese svoje argumente za kaznu. U prvom reagiranju Tramp je presudu nazvao sramotnom:

„Ovo je sramota. Namješteno suđenje koje predvodi korumpirani sudac. Ja sam vrlo nedužan čovjek. Pravu presudu će izreći narod 5. novembra. Ljudi znaju što se dogodilo ovdje. Ja sam nevin čovjek i u redu je. Borim se za našu zemlju. Borim se za naš ustav. Ovo je napravio Biden i administracija kako bi ranili ili povrijedili političkog protivnika i nastavit ću se boriti do kraja i pobijedit ćemo jer naša je zemlja otišla do vraga.“

I dok Tramp obećava da će "naciju u kolapsu" vratiti s ruba propasti,

administracija predsjednika SAD-a (Joseph Biden) Džozefa Bajdena saopćila je da odluka porote pokazuje da "niko u Americi nije iznad zakona".

Ispred sudnice na (Manhattanu) Menhetnu u kojoj se sudilo Donaldu Trampu, holivudski glumac Robert De Niro, koji podržava Bajdena, poručio je da Trump može uništiti ne samo zemlju, već i svijet. Ako se Tramp vrati u Bijelu kuću, možete se pozdraviti sa slobodama koje svi uzimamo zdravo za gotovo, kazao je De Niro.

 

„Zaboravili smo lekcije iz povijesti koje su nam pokazale drugi klovnovi koji nisu shvaćeni ozbiljno sve dok nisu postali opaki diktatori. Imamo drugu priliku i sada je vrijeme da ga zaustavimo izglasavanjem jednom zauvijek. Ne želimo se probuditi nakon izbora govoreći što opet moj Bože što smo napravili, ne smijemo dopustiti da se to ponovi.“


Tramp vjerojatno neće biti osuđen na zatvorsku kaznu, kažu stručnjaci. Ovo mu je prvi prijestup, a zločin za koji je proglašen krivim je nenasilne prirode. Ovom presudom Sjedinjene Države ulaze u dosad nepoznato područje uoči izbora 5. novembra kada će se Tramp, republikanski kandidat, suočiti s aktuelnim predsjednikom, demokratom (Joeom Bidenom) Džom Bajdenom. Ankete javnog mnijenja pokazuju da su Tramp i Bajden u tijesnoj utrci, a istraživanje Reutersa pokazalo je da bi osuđujuća presuda Trampa mogla koštati podrške nezavisnih i tradicionalnih republikanaca, iako ga ona ne bi spriječila da učestvuje u kampanji ili čak preuzme Bijelu kuću u slučaju da pobijedi. Tramp u najbizarnijem scenariju može biti predsjednički kandidat i iz zatvora. 

Podsjetimo, Tramp je suočen s tri kaznena procesa. Bude li izabran, mogao bi zatvoriti dva federalna slučaja koji ga terete za nezakonit pokušaj poništavanja poraza na izborima 2020. i loše rukovanje povjerljivim dokumentima nakon odlaska s dužnosti 2021. Ne bi imao moć zaustaviti odvojeni slučaj subverzije na izborima koji se odvija u Gruziji. 

 

 

 

Donald Trump