Trivić: Dodik preko OSA-e traži sastanak sa američkim ambasadorom u BiH
(Izvor: AA/Arhiva)

Trivić: Dodik preko OSA-e traži sastanak sa američkim ambasadorom u BiH

Predsjednica Narodnog fronta (NF) Jelena Trivić izjavila je da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokušava putem visokih funkcionera Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) da organizuje tajni sastanak sa američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murphyjem, u vezi sa situacijom nastalom nakon posljednjih nametnutih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta. "Milorad Dodik, preko Riste Zarića, visokog funkcionera OSA BiH i Almira Džuve, direktora OSA BiH, pokušava da organizuje tajni sastanak sa Michaelom Murphyjem, ambasadorom SAD u BiH, kojeg za javnost napada i vrijeđa na svaki mogući način", navela je Trivić u saopštenju za javnost.

Ona je navela da su "Dodikovi napori i htijenja za održavanjem tog sastanka, izvan očiju javnosti, ogromni, a Risto Zarić (kadar kojeg je imenovao SNSD) i Almir Džuvo pokušavaju na sve načine da do tajnog sastanka dođe".

"Očito je Dodikov cilj da nakon izazivanja velike krize u BiH pokuša istrgovati interesima Republike Srpske kako bi sačuvao svoje lične interese", ocijenila je predsjednica NF Jelena Trivić.

Prema njenim riječima, odugovlačenje Dodika da potpiše ukaz o proglašenju zakona koje je poništio Schmidt je "samo kupovina vremena".

"Dok posljednjih par dana tihuje na sceni, iza scene je i više nego dinamično. Dodik kopa i rukama i nogama da dođe do stranaca, koje u javnim nastupima brutalno i prostački napada, kako bi ispregovarao spuštanje tenzija i zanemarivanje svega što se dešavalo posljednjih meseci". istakla je Trivić.

Zaključila je da "nikada ne treba potcijeniti i zanemariti mogućnost da se po ko zna koji put kriza završi dogovorom Dodika sa strancima", dodavši da, kako god bude, jedno je sigurno – "sa svakom novom krizom prouzrokovanoj i Dodikovim djelovanjem, u dogovoru sa strancima ili ne, sve manje Srba u Republici Srpskoj, a sve je manje i Republike Srpske".

Visoki predstavnik Christian Schmidt nedavno je poništio zakone usvojene u Narodnoj skupštini RS o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika, a nametnuo je i izmjene Krivičnog zakona, prema kojima je neizvršavanje njegovih odluka krivično djelo.

Dodik je najavio RS neće poštovati Schmidtove odluke i da će potpisati ukaz o proglašenju zakona koje je usvojio parlament RS, a visoki predstavik ih potom poništio.

federalna.ba/Beta

Jelena Trivić Milorad Dodik