Prohić: Temeljni problemi u BiH su lopovluk, korupcija i kriminal

"Ovo se društvo 30-ak godina bavi pogrešnim temama", istakao je Ibrahim Prohić, psiholog i politički analitičar, u emisiji Odgovorite ljudima, te dodao:

"Osnovni društveni konflikt, po nauci, sociologiji i politikologiji, nije između pojedinih društvenih grupa, nego između vlasti i građana. Dakle pvi korak bi bio realokacija konflikta. Ovo što se dešava u Sarajevu ovih dana, sa rudarima, to nema veze sa etničkom pripadnošću. To je konflikt između rudara i vlasti. U toj vlasti u Federaciji su većinom Bošnjaci i Hrvati, ali oni nisu sposobni da razriješe problem rudnika, ne pristupaju tom problem na jedan sistematičan način i zato ne mogu da ga riješe. Dakle, vlast neće i nije sposobna da rješava probleme. U psihologiji postoji jedan zakon koji se zove zakon efekta - za dobro ponašanje nagrada, za loše ponašanje kazna, sankcija. Taj zakon u političkom i društvenom ambijentu BiH ne funkcionira. 30 godina vlasti ovdje ne rade dobro, a ne bivaju sankcionirani ni na koji način. Sve dotle dok ne počnu biti sankcionirani oni koji treba da to budu, oni se neće promijeniti. Temeljni problem u BiH nije nacionalizam. Temeljni problem je lopovluk, korupcija i kriminal. I manipulacija nacionalizmom. Nacionalizam sam po sebi nije djelotvoran, ali manipulacija nacionalizmom je opasna. Dakle izlaza nema sve dotle dok pravosuđe ne postigne elementarni stepen autonomnosti, a to znači da politika ne upravlja pravosuđem."

Sociolog Esad Bajtal ističe da nacionalizam i ne postoji, da je to izmišljena priča, zavjesa za igru koja se igra u teatru apsurda.

"Pošto je teatar u pitanju, pošto je sve igra, nema demokratije, nema politike, politikanstvo, sve dok razdruženi etno podanici ne ustanu kao združeni građani u odbranu svojih ljudskih i civilizacijskih prava ovdje nema izlaza. Politika je interesna igra, politikanstvo još veća. Na sceni imamo krimi etno bande koje se javnosti lažno predstavljaju kao političke stranke i partije. I zato nam je ovako kako nam je. Mi ovdje nemamo građane, imamo etno podanike, klero podanike, imamo svu igranku organizovanu oko tih fantomskih pojmova. Nacionalizma nema niti ga je imalo, ali postoji kao zavjesa iza koje se odvijaju ove igre. Pa se jedni bogate, žive enormnim holivudskim sjajem i raskoši, a 150.000 djece u BiH liježu gladni bez večere. Pri tome ne znamo da li su ta djeca i ručala nešto. I ako jesu, da li je to bio ručak ili se samo tako zvalo. 50% građana je na ivici siromaštva i još 20% ispod granice siromaštva."

federalna.ba

Odgovorite ljudima Ibrahim Prohić Esad Bajtal
Odgovorite ljudima
0 06.07.2022 22:20
Adnan Muminović Husein Rošić Mirsad Jašarspahić Admir Čavalić Odgovorite ljudima
0 29.06.2022 22:03
Odgovorite ljudima Admir Čavalić Mirsad Jašarspahić
0 29.06.2022 21:29
Odgovorite ljudima Anto Domazet Branka Janko Ernest Imamović Jasmin Kalabić
0 15.06.2022 22:13
Sead Pašić Milan Sitarski Dobrica Kucalović Haris Zahiragić Odgovorite ljudima
0 08.06.2022 22:17