Tegeltija: U kratkom periodu teško do kompromisa o aranžmanu s MMF-om

Tegeltija: U kratkom periodu teško do kompromisa o aranžmanu s MMF-om

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija je komentirajući interpelaciju o kojoj je danas raspravljao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, izrazio žaljenje što predlagač nije bolje pripremio materijale te što Vijeće ministara nije moglo dati odgovore poslanicima, što bi omogućilo bolju i širu raspravu.

- Mi smo pripremili odgovore, uvodno obrazloženje je bilo sasvim drugačije i to se reflektiralo kroz to da smo imali pet diskutanata i pokazalo se malo interesiranja da se raspravlja o ovoj temi. To je pokušaj drugačijeg načina da se razgovara o povjerenju Vijeća ministara o kojem se glasao prije nešto više od mjesec dana - kazao je.

Istakao je da je jučer održana sjednica Fiskalnog vijeća BiH s Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH što predstavlja nastavak razgovora proljetnog zasjedanja Svjetske banke i MMF-a.

- Tema je bila aranžman BiH i MMF-a o otvorenim pitanjima, a dogovoreno je da će predstavnici Vlade Federacije BiH i Republike Srpske pregovarati s Vijećem ministara BiH i pokušati definirati neke od tih politika da vidimo da li zaista možemo doći do rješenja. Prema tonu obje strane, ne djeluje ohrabrujuće da je moguće u nekom kratkom periodu doći do kompromisa - istakao je Tegeltija.

Naglasio je da je jučer konstatirano da je MMF pripremio novi program podrške koji će javnosti biti predstavljen u septembru, a operativan 1. januara.

- BiH će moći računati na 300 miliona eura. Ali aranžmani s MMF-om su višegodišnji, a ne jednokratni - istakao je.

Govoreći o vakcinama, Tegeltija je kazao je da se u BiH oduvijek uvoze vakcine i to je uvijek u nadležnosti entiteta i Brčko Distrikta, jer su i zakoni koji to reguliraju u njihovoj nadležnosti.

Dodao je da je prvi put u to uključeno Vijeće ministara BiH jer se radi o multilateralnim ugovorima i globalnom sistemu nabavke vakcine, ali da se vakcine nabavljaju novcem entiteta za njihove potrebe.

- Svjesni poteškoća u kojima se nalaze, odlučili smo da napravimo uštede od šest posto izvornih prihoda i usmjerimo ih kao podršku entitetima. Za tih 40 miliona KM koje danas po kursu vrijede 24,8 miliona dolara, moguće je kupiti 2.509.000 vakcina. Ako to nije pomoć, ne znam šta je drugo - istakao je Tegeltija.

federalna.ba/Fena

Zoran Tegeltija MMF