Tanzanija: Trudnicama dozvoljeno da se vrate u školu
(Izvor: CNN)

Tanzanija: Trudnicama dozvoljeno da se vrate u školu

U potezu bez presedana, Vlada Tanzanije je dozvolila trudnim djevojčicama da nastave školovanje, čime je ukinuta kontroverzna zabrana trudnicama da pohađaju nastavu.

Više od 55.000 tanzanijskih učenica izbačeno je iz škole u protekloj deceniji jer su bile trudne, rekli su aktivisti za zaštitu ženskih prava.

Istočnoafrička država ima jedan od najvećih procenata trudnoće u adolescentskim godinama i nataliteta u svijetu, a 21 posto djevojčica u dobi od 15 do 19 godina je rodilo, prema istraživanju iz 2015. i 2016. godine koje je proveo Zavod za statistiku Tanzanije.

Dok je seksualni odnos s maloljetnim djevojčicama kriminaliziran u Tanzaniji, roditelji u ruralnim područjima često koriste posebnu privilegiju dodijeljenu zakonom o braku iz 1971. godine koji omogućava djevojčicama od 15 godina da se udaju uz pristanak roditelja ili suda.

Joyce Ndalichako, ministrica obrazovanja Tanzanije, rekla je u srijedu u glavnom gradu Dodomi da će Vlada sada omogućiti svim učenicima koji su napustili školu zbog trudnoće da se vrate u školu nakon porođaja.

Predsjednik John Magufuli, koji je preminuo u martu ove godine, potvrdio je zabranu iz '60-tih, rekavši da bi majke tinejdžerke bile loš primjer drugim djevojčicama.

Zabrana pohađanja škole trudnicama i majkama adolescentkinjama uskratila je desetinama hiljada djevojčica pravo na obrazovanje, upozorio je Human Rights Watch.

Borci za prava djevojčica, međutim, izrazili su zabrinutost zbog ovog poteza i zatražili od Vlade Tanzanije da prekine kaznene i diskriminatorne prakse prema djevojčicama.

Jean-Paul Murunga, stručnjak za Equality Now, globalnu dobrotvornu organizaciju za prava djevojčica, pozdravio je potez kojim se djevojčicama omogućava nesmetan pristup obrazovanju.

federalna.ba/AA

Tanzanija trudnice škole