Svečana sjednica Senata UNSA i promocija profesora emeritusa
(Izvor: Fena/Amer Kajmaković)

Svečana sjednica Senata UNSA i promocija profesora emeritusa

U sklopu obilježavanja 74. godišnjice osnivanja Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas su upriličeni - svečana sjednica Senata Univerziteta i promocija jedanaest profesora emeritusa.

Počasno zvanje profesor emeritus dodjeljuje se penzionisanim redovnim profesorima UNSA koji su duže vremena kontinuirano doprinosili unapređivanju i razvoju naučnoistraživačkog, odnosno umjetničkoistraživačkog rada, razvoju i napretku UNSA i fakulteta/akademija, kao i nastavnog procesa, te stekli međunarodnu reputaciju.

Kako je tim povodom izjavio rektor UNSA prof. dr. Rifat Škrijelj, Univerzitet u Sarajevu kao najstariji, najveći i najbolje rangirani univerzitet iz BiH na svjetskim rang-listama posvećuje ozbiljnu pažnju akademskom osoblju.

- Ovaj univerzitet danas, u 74. godišnjici postojanja i djelovanja, promovira jedanaest profesorica i profesora emeritusa, koji su svoj radni vijek u cijelosti poklonili UNSA-u, dajući nesebičan doprinos obrazovanju velikog broja stručnjaka u BiH – kazao je Škrielj.

U tom je kontekstu podsjetio kako su UNSA i Akademija nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) dvije najstarije i temeljne institucije u oblasti obrazovanja i nauke, izražavajući očekivanje da će njihov status u konačnici biti valoriziran u skladu s ulogom i misijom koju imaju u bh. društvu i državi Bosni i Hercegovini.

Penzionisana redovna profesorica Farmaceutskog fakulteta UNSA dr. Davorka Završnik, koja je promovirana u počasno zvanje profesora emeritusa, istaknula je značaj obrazovanja i transfera znanja s ciljem produciranja što kvalitetnijih kadrova.

- Veliko mi je zadovoljstvo i čast da je Univerzitet prepoznao moj rad i rad ostalih profesora koji će danas biti promovirani – kazala je novinarima uoči održavanja svečanosti.

Na značaj obrazovanja, uključujući i aktivniji angažman akademske zajednice, ukazala je penzionisana redovna profesorica Ekonomskog fakulteta UNSA dr. Azra Hadžiahmetović, istaknuvši kako stručnjaci i naučni djelatnici u BiH , nažalost, nisu dovoljno uključeni u smislu savjetodavne uloge i kreiranja, odnosno realizacije strateških razvojnih ciljeva.

U vezi s tim, podsjetila je na primjere zemalja u tranziciji koje su u cilju ubrzanog rasta i razvoja angažirale veliki broj stručnjaka i institucija iz različitij oblasti, uključujući ih, na najneporedniji način, u kreiranje boljeg poslovnog okruženja, kao i u reformske procese i donošenje odluka.

Na čast profesora emeritusa UNSA promovirani su - dr. Aida Habul, dr. Azra Hadžiahmetović, dr. Zlatko Lagumdžija i dr. Željko Šain, penzionisani redovni profesori Ekonomskog fakulteta UNSA.

Istovremeno, počasno zvanje profesora emeritusa dodijeljeno je - dr. Orhanu Bajrektareviću, dr. Rešidu Hafizoviću i dr. Enesu Kariću, penzionisanim redovnim profesorima Fakulteta islamskih nauka UNSA.

Također, u počasno zvanje profesora emeritusa promovirani su dr. Davorka Završnik, penzionisana redovna profesorica  Farmaceutskog fakulteta UNSA i dr. Nijaz Ibrulj, penzionisani redovni profesor Filozofskog fakulteta UNSA.

Počasno zvanje profesora emeritusa dodijeljeno je i dr. Abdulahu Gagiću, penzionisanom redovnom profesoru Veterinarskog fakulteta UNSA, kao i dr. Emini Rešidbegović, penzionisanoj redovnoj profesorici Veterinarskog fakulteta UNSA.

Obilježavanje 74. godišnjice Univerziteta u Sarajevu koje je počelo svečanom sjednicom Senata i promocijom profesora emeritusa, će tokom decembra biti nastavljeno svečanim promocijama diplomanata, magistranata i doktora nauka.

Istim povodom, planirani su - promocija Monografije umjetnina Rektorata UNSA, te izdanja Orijentalnog instituta, kao i  svečanost obilježavanja 60 godina Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta UNSA, a bit će upriličene i izložbe i koncerti u organizaciji umjetničkih akademija UNSA.

federalna.ba/Fena

UNSA
Međunarodni dan maternjeg jezika UNSA Institut za jezik UNSA
0 21.02.2024 13:24
EFSA UNSA Ekonomski fakultet u Sarajevu Meliha Bašić
0 14.02.2024 16:58
UNSA Muzička akademija Muzička akademija Univeziteta u Sarajevu koncert
0 30.12.2023 11:19