videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Federacija danas)

Sve je spremno, samo se vakcine čekaju

Zeničko-dobojski, kao i ostali kantoni, iščekuje poteze viših nivoa vlasti kako bi se i u Federaciji BiH konačno pojavile bočice na kojima piše Pfizer, Sputnik, AstraZeneca, Moderna, a čiji se sadržaj injekcijom aplicira u mišić i stvara imunitet protiv koronavirusa.

Zdravstveni radnici su na 20 lokacija u ZDK-u simulirali proces vakcinacije i funkcioniranje definiranih protokola za tu situaciju. Nadležni kažu - sve je spremno, samo se vakcine čekaju.

„Naš zadatak nije da nabavljamo vakcine nego da budemo spremni kad one dođu da provedemo to na adekvatan način. Najvažnija je bila, ustvari, provjera ispunjenosti uslova hladnog lanca“, kaže prim. dr. Senad Huseinagić, direkrtor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Hoće li čekanje na vakcine skratiti netom usvojene izmjene propisa koji su označeni kao ključne prepreke za direktnu kupovinu vakcina?

„To je samo jedna od kočnica, jedan od mehanizama nefunkcionalnosti zbog čega mi u ZDK-u i ostalim kantonima još nismo u mogućnosti da krenemo u ozbiljnije procese nabavke vakcine. Moje mišljenje je da je proces vakcinacije, koji se svuda vodi u svijetu sa nivoa države, treba da bude stvar državnih organa vlasti“, poručuje ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić (A-SDA).

Nabavljati vakcine za relativno malo tržište, što, realno gledano, područje Federacije jeste, ključni je razlog za inicijativu udruživanja kantona u tom postupku. Ideja je, kažu upućeni, dobra, ali teško provodiva.

„Opet se javlja niz problema u vezi s uvozom tih vakcina, u vezi uvozniom. Čovjeku se ne može dati garancija da će 100% vakcina biti kupljena od njega ako je on uveze, što može stvoriti dodatne probleme ako se radi o tako velikim količinama tako da je međunarodni sporazum COVAX jedino rješenje ovoga momenta“, ističe Jupić.

Oslanjajući se na taj mehanizam, većina kantona u budžetima nema predviđenog novca za kupovinu vakcina.

„Mi u projekcijama budžeta to nismo planirali niti imamo informaciju da će to se finansirati sa nivoa kantona. Koliko imam informaciju, državni nivo u saradnji sa FBiH i RS-om izdvojio određena sredstva i ta sredstva su uplaćena za nabavku vakcina“, napominje vršitelj dužnosti premijera ZDK-a Mirnes Bašić (SDA).

U međuvremenu, ponovo se bilježi povećanje broja oboljelih i hospitaliziranih, posebno onih sa teškom kliničkom slikom. U Kantonalnoj bolnici Zenica trenutno je zbrinuto 60 kovid pacijenata.

„Čak je u Intenzivnoj njezi više pacijenata nego u onom periodu krajem prošle godine, kada smo imali onaj pik u broju oboljelih - ovih dana imamo oko 10 do 12 pacijenata u prosjeku, što je gotovo potpuni kapacitet naše Intenzivne njege“, upozorava dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Kantonalnoj bolnici Zenica.

To je više nego ozbiljno upozorenje da smo daleko od izlaska iz aktuelne zdravstvene krize i razlog više da imunizacija konačno počne.

federalna.ba

vakcina vakcine vakcinacija vakcinisanje cjepivo cjepiva cijepljenje
vakcinacija vakcinisanje vakcina imunizacija
0 22.04.2021 17:11
Norveška Švedska Island cjepiva
0 22.04.2021 14:27
vakcine Covid 19 zaštita
0 22.04.2021 12:23
Vlada FBiH epidemiološka situacija vakcine
0 22.04.2021 11:58
Ademir Spahić vakcinacija
0 21.04.2021 19:49
imunizacija vakcine vakcinacija Federalni radio
0 21.04.2021 17:35