videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Svakodnevno se povećava broj korisnika Dječije javne kuhinje u Lukavcu

Humanost je bila jedina nit vodilja Udruženja altruista ''Ruke prijateljstva'' u Lukavcu kada su 2015. godine došli na ideju otvaranja Dječije javne kuhinje u Lukavcu. Broj korisnika prve Dječije javne kuhinje u Bosni i Hercegovini se svakodnevno povećava, zalihe hrane su pri kraju, a kako nam kažu opstaju i ostaju zahvaljujući isključivo donacijama dobrih ljudi. Pomoć vlasti je izostala.

Uz neminovno povećanje cijena namirnica, i broj korisnika prve i jedine Dječije javne kuhinje u našoj zemlji se svakodnevno povećava. Vesna Hrvanović, jedini spas od gladi za svoju porodicu nalazi upravo na ovom mjestu.

„Dolazim i po snijegu i po kiši. Katastrofa. Ali time ih prehranim. Čovjek je na postelji, dijete bolesno s posebnim potrebama, penzije nemmao, još za penziju nismo. Raditi ne mogu“, govori nam  Vesna Hrvanović, korisnica Dječije javne kuhinje u Lukavcu.

Vesna i članovi njene porodice nisu jedini korisnici ove kuhinje. Njih je nekoliko stotina, a broj stalno raste. Desetine osoba su na listi čekanja. Korisnici ove kuhinje nisu samo djeca.

„Znači mi puno, puno mi znači. Mala su primanja, penzija mala. Eto“, kaže Ismet Morankić, korisnik Dječije javne kuhinje u Lukavcu

„Ja nemam recimo nikakva primanja a dobro mi dođe ta kuhinja. Imam dijete sa posebnim potrebama taok da nam dobro dođe to a stanujem privatno“, rekao nam je Meho Bajrić, korisnik Dječije javne kuhinje u Lukavcu.

Dječija javna kuhinja nije imala niti ima izvor prihoda, a samim tim ni stalni budžet za ove namjene. Opstaju uz pomoć privrednika, dobrih ljudi, nekolicine organizacija, pojedinaca i volontera. Osnivač kuhinje je Udruženje altruista ‘’Ruke prijateljstva’’. Za rad koriste vlastite prostorije, dok za dio magacina plaćaju kiriju.

” Omladina kažu odlazi. Pa kako neće odlaziti? MI ćemo na kraju svi na kazan, prva ja pa svi ostali. Malo će biti I jedna kuhinja, dječija, vjerujte otvoriće se tih dječijih kuhinja koliko hoćete ako se ovako nastavi”, priča Selma Zukić, predsjednica Udruženja altruista Ruke prijateljstva Lukavac.

Dok dječija javna kuhinja opstaje zahvaljujući donacijama dobrih ljudi, nadležni ne reaguju. No, kako kažu korisnici kuhinje, to ne treba da nas čudi jer se svakodnevno potvrđuje ona stara poslovica koja kaže da ‘’Sit gladnom ne vjeruje’’.

federalna.ba/Dino Durmić

Dječija kuhinja Lukavac Ruke prijateljstva
Lukavac nelegalna gradnja
0 27.10.2021 19:39
Lukavac Dom zdravlja Lukavac sanitetska vozila
0 03.09.2021 16:43
Lukavac Srebrenica genocid
0 08.08.2021 20:31
Lukavac Srebrenica Hasan Hasanović
0 08.08.2021 17:39
Jedanaestog podsjećamo Admir Delić Lukavac
0 08.08.2021 12:39
kanabis spid Lukavac narkotici
0 25.06.2021 09:55