videoprilog Azre Bećirović (Federacija danas)

Studenti kriminalistike Rijana i Ernedin otvorili cvjećaru - žele živjeti i raditi u svojoj domovini

Potencijala za život u Bosni i Hercegovini ima, a ima i volje. Mladi žele živjeti i raditi u svojoj domovini. Podrške ne manjka, i to je opštepoznato. Mnoge dobre ideje pretvorene su u uspješne poslove zahvaljujući start-up projektima, dok neki imaju šansu za aplikaciju nakon što pokrenu biznis. Ako imaju malo sreće i sopstvenih sredstava imaju i šansu da rade.

Rijana Horozović i Ernedin Hurić, mladi bračni par iz Tuzle, inače studenti kriminalistike, koji u želji da ostanu u svojoj domovini, rade i budu primjer pozitivnih promjena, odlučili su da pokrenu vlastiti biznis. Ideja je pretvorena u otvaranje cvjećare.

“Htjeli smo dodati malo boje i pozitivnosti u nekoj drugoj struci i konkretno smo odabrali da to bude cvjećarstvo”, kaže Rijana.

“Imali smo u planu zaposliti i moju majku, koja je preko 25 godina cvjećar i još jednog poznanika koji je veliki ljubitelj biljaka”, dodaje Ernedin.

Odlučiti se na otvaranje biznisa u vrijeme kada su na sceni stalna politička previranja, tenzije i kada velika većina razmišlja kako da ode iz naše države, iziskuje veliku hrabrost. Rijana i Ernedin su bili svjesni izazova i rizika, ali kažu da podrška nije izostala, pa čak i od konkurencije. Njihov biznis podrazumijeva jedinstven uzgoj i proizvodnju.

“Osim nas sudjelovale su i naše porodice i dosta su nam pomogle na nekim njihovim idejama, sve smo to sproveli u djelo. Devedeset posto stvari je naših ruku djelo. Malo šta od svega ovoga je kupljeno u slobodnoj prodaji”, ističe Rijana.

“Ljudi koje znamo dugo vremena sada dođu kao kupci da iskažu podršku, da nas poguraju u startu, a u suštini smo konkurencija jedni drugima. To je za mene nešto što treba da se cijeni”, govori Ernedin.

Za mlade ljude koji razmišljaju o pokretanju nekog biznisa finansije su često kamen spoticaja. Rijana i Ernedin iz sopstvenih sredstava su pokrenuli bizinis, ali za širenje posla kažu trebaju pomoć lokalne vlasti. Govoreći o Tuzlanskom kantonu, vlast godinama, u saradnji s partnerskim organizacijama, kroz start-up projekte nastoji obrtnicima i privrednicima finansijski pomoći, jer su, kako kažu, svjesni potencijala. Samo kroz rad fondacije Impakt, u Tuzlanskom kantonu do sada je podržano više od stotinu poslovnih poduhvata, a stopa održivosti je 93 procenta.

Za mlade poduzetnike opstanak na tržištu posebna je vrsta izazova nakon što se odvaže pokrenuti biznis. U vrijeme ekonomske krize, globalnih izazova i masovnih migracija, zadaća svih nivoa vlasti je motivirati i zadržati privrednike da ostanu i uspješno posluju u svojoj zemlji.

federalna.ba

Rijana Horozović Ernedin Hurić Tuzla