videoprilog Adisa Mujdanovića (Federacija danas)

Stroža pravila za staračke domove u Brčkom: Poboljšati uslove i promijeniti svijest

Izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti na području Brčko distrikta ustavnovljeno je da samo nekoliko domova za smještaj starijih i nemoćnih ispunjava uvjete za smještaj. Iz Centra za socijalni rad kažu da je ova odluka Vlade da pojedine ustanove budu zatvorene, te pojačani kriteriji, izazvala negodovanje vlasnika privatnih domova za starije. Međutim, iz Vlade distrikta vjeruju da će izmjena kriterija značiti bolje uvjete, ali i mijenjanje svijesti pojedinaca koji staračke domove smatraju neadekvatnim ustanovama za boravak.

Mara Ilić prije dva mjeseca postala je korisnica Staračkog doma „Vesna Mićanović“ u Brčkom. Zadovoljna je uslovima života u ovoj privatnoj ustanovi za socijalnu zaštitu, koja pruža usluge stambenog zbrinjavanja i zdravstvene brige starijim i nemoć nim osobama.

„Sviđa mi se, pošto ovdje ništa ne radim, a kod kuće moram raditi. Samo, eto, što sam bez djece, unučadi. To mi je malo teško. A inače, ostalo je sve u redu“, priča ona.

Međutim, nije baš sve idealno o pitanju uslova u staračkim domovima na području Brčko distrikta. Posljednjim izmjenama zakona uvedena su određena pravila prilikom smještanja u domove putem Centra za socijalni rad.

„Pravna lica koja su registrovana kao privatne zdravstvene ustanove, na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti, bila su u obavezi da u protekle dvije godine izvrše prenamjenu prostora, odnosno, da se nakon podnošenja zahtjeva komisiji izvrši provjera i dobije rješenje da mogu obavljati tu djelatnost“, objašnjava Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo Vlade Brčko Distrikta (SDA).

Uslove za smještanje starijih i nemoćnih osoba na području Distrikta trenutno ispunjava svega nekoliko domova, dok su mnogi od njih koji se nisu prilagodili izmjenama Zakona sada pred gašenjem. Dom u kojem smo boravili pozitivan je primjer, tako da iz te ustanove predlažu i strože mjere kontrole.

„Treba nam i kontrola kako radimo, šta radimo s tih ljudi, šta se dešava u staračkim domovima. Da li se možda ljudi tuku, maltretiraju, zatvaraju? Mnogo strašnih i opasnih stvari se radi“, navodi vlasnica staračkog doma Vesna Mićanović.

„Posao je specifičan. Veoma težak, fizički i psihički. Njega treba samo voljeti i s ljubavlju raditi, drugačije se ne može“, ističe njegovateljica Karanfilka Marković.

Naš mentalitet u kombinaciji sa negativnim iskustvima iz staračkih domova odbija ljude da se odluče za korištenje ovakvih vrsta usluga, ali se pozitivnim primjerima može promijeniti svijest. Jer, naši najbliži članovi porodice zaslužuju najbolje moguće uslove i u posljednjoj životnoj etapi.

federalna.ba

starački dom starački domovi Brčko distrikt BiH Brčko