videoprilog Gordane Antonić (Dnevnik 2)

Stručnjaci smatraju da povećanje cijena gasa nije opravdano

Vlada Federacije donijela je odluku o povećanju cijene gasa za 3,9 posto. Radi se o veleprodajnoj cijeni po kojoj će Energoinvest ubuduće prodavati gas distributivnim kompanijama koje gas isporučuju potrošačima. Iz Sarajevogasa tvrde da će do povećanja cijena kupcima doći, ali minimalno. Bolje upoznati sa tokovima ovog energenta na svjetskom tržištu tvrde da povećanje cijena gasa nije opravdano.

U Federaciji nove cijene gasa, i to retroaktivno. Od prvog januara poskupljenje gasa za 3,9 posto. Iz Vlade za razloge ovakve odluke navode rast cijena na svjetskom tržištu i usaglašavanje tromjesečnih cijena koje diktira Gazprom: „Cijena prirodnog gasa povećana je za 3,9% odnosno sa dosadašnjih 836,53 KM po kubnom metru na 869,15 KM po kubnom metru, a sve zbog redovnog tromjesečnog usaglašavanja kojim je Gazprom izvršio korekciju cijene prirodnog gasa za prvi kvartal 2024.godine. To je rezultiralo neizbježnim povećanjem nabavne cijene prirodnog gasa. Rast cijena prirodnog gasa se desio u cijeloj regiji, Evropi i svijetu. Jedan od glavnih razloga povećanja cijene gasa jeste povećanje cijene nafte koja direktno utječe na određivanje cijene gasa“.

Iz Energoinvesta d.d. navode i da zahtjev za povećanjem od 3,9%, osim povećanja cijena gasa od Gazproma, sadrži i povećanje od 0,45 posto koje je rezultat povećanje cijene od transportera Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo.

Građane brine da li će uslijediti novi rast cijena nakon što bude potpisan ugovor između kompanija Sarajevo-gas Istočno Sarajevo i Energoinvesta o transportu ovog energenta za naredne tri godine.

„Mi smo uradili kalkulaciju zajedno sa kolegama iz Energoinvesta da će se to poskupljenje odraziti 0,00019 feninga i da je to razlika od nekih 450 hiljada maraka. Za firmu kao što je Energoinvest, koja ima oko 20 miliona dobiti, to apsolutno ne utječe na njen rezultat - mislim da nema razloga da tih nekih 500 hiljada maraka moraju da opterete budžete građana Sarajeva. Ovo je toliko neznatno jer transport je najmanja stvar koja utječe na cijenu formiranja gasa, pogotovo prema krajnjem korisniku“, kaže Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo.

Iz BH gasa napominju kako promjene cijene prirodnog gasa koje je utvrdio Energoinvest d.d. Sarajevo, kao snabdjevač prirodnim gasom potrošača u Federaciji BiH, ne utječu na visinu tarife za transport prirodnog gasa kroz transportni sistem BH Gasa d.o.o. Sarajevo: „Promjena cijene prirodnog gasa nije element za utvrđivanje visine tarife za OTS (operater transportog sistema) Federacije BiH“.

Kompanije zadužene za distribuciju gasa do krajnjih portošača cijene formiraju na osnovu veleprodajne. Iz odgovora Sarajevo-gasa vidljivo je da će građani plaćati veće račune za potrošnju ovog energenta. Ona će za domaćinstva iznositi marku i 11 feninga po kubnom metru. Da li je poskupljenje opravdano u trenutku kada su cijene gasa na evropskom tržištu najniže u posljednjem periodu?

„U posljednjih godinu i po dana imali smo pad cijena na berzama preko 70 posto i pad cijena nafte preko 30 posto - to je prvo. Drugo je da se obračun veže između Energoinvesta i Gazproma, za jedan specifičan ugovor, a to je već pitanje za vlasti BiH - zašto je taj ugovor, kakav je i sve ostalo i zašto građani BiH nemaju jeftiniji gas?“, kaže analitičar Draško Aćimović.

Zbog svega ovoga ponovo se nameće problem bh. zavisnost o ruskom gasu i briga stanovništva u zimskom periodu da li će gasa biti i po kojim cijenama.

federalna.ba

gas plin