Cijena gasa u Evropi pala na nivo od prije prekida snabdijevanja iz Rusije
(Izvor: Fena/Arhiv)

Cijena gasa u Evropi pala na nivo od prije prekida snabdijevanja iz Rusije

Cijena gasa u Evropi pala je na nivo iz maja 2021. godine, prije prekida snabdijevanja iz Rusije, što daje nadu da se energetska kriza koja je zahvalita kontinent u posljednje tri godine sada bliži kraju.

Obiman uvoz tečnog prirodnog gasa, toplo vrijeme i smanjenje potražnje kao rezultat visokih cijena prethodnih godina, pomogli su da se gas uskladišten u EU tokom tekuće zime održi na istorijski visokom nivou, što je doprinijelo padu cijena, prenosi Financial Times.

Cijena gasa na TTF čvorištu u Holandiji pala je u petak na 22,53 EUR po megavat satu, nastavljajući tronedeljni niz pojeftinjenja. Evropska energetska kriza počela je 2021. godine kada je kontinent izašao iz produžene hladne zime sa niskim nivoom uskladištenog prirodnog gasa.

Zabrinutost je porasla nakon što je snabdijevanje pogoršano zbog smanjenja izvoza ruskog gasa u Evropu, a trgovci su spekulisali da je to bila taktika Moskve da izvrši pritisak na evropske vlade, uključujući njemačku, da odobre pokretanje novoizgrađenog gasovoda Sjeverni tok 2. Uvoz ruskog gasa dodatno je oslabio nakon početka rata u Ukrajini.

Evropske cijene gasa dostigle su vrhunac u ljeto 2022. godine i u jednom trenutku megavat sat je koštao više od 300 EUR. Od tada traju napori zemalja EU da smanje potražnju, kao i da pojačaju uvoz tečnog prirodnog gasa iz SAD, a uzastopne tople zime pomogle su u ublažavanju krize snabdijevanja, prenosi Bankar.me.

federalna.ba/Fena

Evropa gas cijena
Istanbul Evropa protesti 1.maj
0 01.05.2024 15:45
Emmanuel Macron Evropa
0 25.04.2024 14:08
Dan planete Zemlje Evropa zagrijavanje
0 22.04.2024 09:28