'Dobar dečko': pas spasio četvrt Philadelphije od potencijalno eksplozivnog curenja plina
(Izvor: Screenshot)

'Dobar dečko': pas spasio četvrt Philadelphije od potencijalno eksplozivnog curenja plina

Neki psi zasluže titulu "dobar dečko" jer slušaju naredbe svojih vlasnika da sjednu ili donesu. Drugi ga zarade spašavajući susjedstvo od suočavanja s potencijalno eksplozivnim curenjem plina nekoliko dana prije Božića.

Haski Kobe iz Philadelphije pripada potonjoj kategoriji. Tako se barem navodi u viralnom videu na Instagramu koji je objavila njegova vlasnica i koji ga je uzdigao do statusa internetskog heroja. U svom videu, Kobeova vlasnica, Chanell Bell, priča kako je primijetila da njen četverogodišnji pas neprestano kopa po rupi u betonu u  dvorištu. Navodi i kako je pomislila: "Ovo nije poput njega." Odlučila je dodatno istražiti njegovo ponašanje jer je prethodnih sedmica u njenoj kući curio plin i imala je problema s grijalicom.

Dodala je da je nabavila čitač razine plina, te da provjerom u svom domu nije našla ništa neobično. Međutim, kada je 21. decembra ponovno uočila kako njen pas kopa po rupi ispred kuće, Bell je pomoću čitača provjerila i tamo i otkrila prisutnost plina, rekla je. Ekipe su provele tri dana popravljajući curenje koje je Kobe uočio. Radnici su primijetili da je nešto tako obično kao što je uključivanje prekidača za svjetlo moglo uzrokovati da se pare zapaljivog plina zapale i dignu u zrak cijelu Bellinu kuću, čime je važnost Kobeovih upozorenja kristalno jasna.

“To je bilo stvarno, stvarno nevjerovatno,” rekla je Bell, koja je dala i snimke kućnog nadzora na kojima se vidi Kobe blizu pomenute rupe, kao i ekipe za popravke na djelu. “Tako sam zahvalna – zahvalna sam Bogu, zahvalna sam na svom malom dečku Kobeu. Da – sretan Božić svima.”

Upitani da li su reagirali na izvještaje o curenju plina u Bellinoj kući, plinska tvrtka iz Philadelphije rekla je da su radnici "uspjeli locirati i uspješno učiniti lokaciju sigurnom". Kao što web stranica za brigu o kućnim ljubimcima WagWalking.com primjećuje, psi su posebno sposobni detektirati curenje iz plinovoda.

Povremeno eksplozivni rezultati curenja plina ponekad završe u naslovima vijesti. U eksploziji plina u hotelu u Fort Worthu u Texasu početkom godine, povrijeđeno je 20 osoba. Preko 480 km dalje, zapadno od Kobeove kuće, u jednoj takvoj eksploziji je u augustu poginulo šest osoba, dok su tri kuće uništene.

Kobeova uzbuna - i Bellin opis njega kao "psa koji je spasio kvart prije Božića" - dobili su reakcije putem društvenih mreža iz cijelog svijeta.

“Sviđa mi se kako si slušala njega, ali i vlastitu intuiciju”, glasi jedan od odgovora na Bellin video. "Ovo je prekrasno. Psi su TAKO PAMETNI, kao i vlasnica.”

Drugi je dodao: “Taj je pas spasio živote. Dajte mu orden.”

Jedan je komentar posebno privukao pažnju.

“Trebamo dječju knjigu s njim kao protagonistom”, stajalo je u tom komentaru.

Bell se naizgled složila – 10. januara objavila je knjigu pod naslovom The Dog That Saved the Block Before Christmas. Od srijede je rangirana kao najbolje novo izdanje u kategoriji dječjih knjiga povezanih s Kwanzaom, sedmodnevnom proslavom afroameričke kulture koja svake godine počinje 26. decembra.

Web stranica čije ime sadrži izraz "Good Boy Kobe" pruža poveznice na više informacija o knjizi kao i na detektor plina poput onog za koji je Bell rekla da ga je koristila na dan kada je njezin pas spasio njihov dom.

federalna.ba/The Guardian

pas plin