Štrajk upozorenja u svim rudnicima iz Koncerna EP BiH
(Izvor: Fena/Vehid Begunić/arhiva)

Štrajk upozorenja u svim rudnicima iz Koncerna EP BiH

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, zbog aktuelne situacije te iz solidarnosti s rudarima Rudnika mrkog uglja Zenica, zakazao je za narednu sedmicu štrajk upozorenja u svim preostalim rudnicima iz Koncerna Elektroprivreda BiH - potvrdio je predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica i član Upravnog odbora SSRRFBiH Elvedin Avdić, 

Štrajk upozorenja u ovih šest rudnika održat će se u ponedjeljak i utorak, 5. i 6. juna, u periodu od sedam do osam sati, dok su rudari RMU Zenica u radničkom neposluhu još od 25. maja, kada su u drugoj smjeni odbili sići u jame te još od tada nisu obnovili proizvodnju.

-Situacija je nepromijenjena. Nikakvih novih informacija o tome kada bismo mogli dobiti platu, nemamo. UO SSRRFBiH donio je odluku o organizaciji štrajka upozorenja u preostalih šest rudnika iz Koncerna, ali, ako se situacija ne promijeni, postoji mogućnost da i rudari ostalih rudnika stupe u radnički neposluh - najavio je Avdić.

Zeničkim rudarima nije isplaćena aprilska plaća i naknada za topli obrok, a duguje im se i rate kredita, koje su im obustavljene na platnim listama, ali nisu i uplaćene na račune banaka.

federalna.ba/Fena

Rudnik mrkog uglja Zenica solidarnost rudari protest
JP Elektroprivreda BiH Rudnik mrkog uglja Zenica obustava proizvodnje
0 28.08.2023 09:57
nasilje nad ženama Hrvatska solidarnost mirni protesti
0 21.08.2023 13:52
RMU Zenica Rudnik mrkog uglja Zenica rudnik Zenica Raspotočje
0 26.07.2023 20:39
Raspotočje RMU Zenica Rudnik mrkog uglja Zenica Zenica rudnik
0 25.07.2023 20:15
RMU Zenica Raspotočje rudnik Rudnik mrkog uglja Zenica Zenica
0 25.07.2023 16:48