Zvizdić: Stevandićeva izjava netačna, nema saglasnosti o stranim sudijama i OHR-u

Zvizdić: Stevandićeva izjava netačna, nema saglasnosti o stranim sudijama i OHR-u

Predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je u odgovoru na pismo opozicionih zastupnika iz RS-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine tokom dana izjavio da usvajanje zakona ne predstavlja kršenje zaključaka NSRS-a zato što je prije njihovog usvajanja kroz političke razgovore na nivou države već postignuta načelna politička saglasnost da se pristupi reformi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i da se ide ka zatvaranju OHR-a. Branislav Borenović potvrđuje izjavu Stevandića.

Netačna je izjava predsjednika NSRS-a da je načelno dogovorena reforma Ustavnog suda i zatvaranje OHR-a, poručio je Denis Zvizdić, dopredsjedavajući Zastupničkog doma državnog parlamenta.

Bilo kakvi razgovori o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i ideja o izbacivanju stranih sudija ili etničkom vetu i glasanju neće biti podržani. Razgovarat se može samo o ukupnom paketu reformi pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine, a to podrazumijeva uspostavu Vrhovnog suda BiH i usvajanje Zakona o sudovima kojim će biti uspostavljen apelacioni mehanizam, a to su obaveze iz evropske agende Bosne i Hercegovine.

U vezi sa zatvaranjem OHR-a, uslovi su odavno jasni - 5+2 s posebnim fokusom na usvajanje zakona o državnoj imovini, naveo je Zvizdić.

federalna.ba

Nenad Stevandić Ustavni sud BiH NSRS OHR Denis Zvizdić