Srušen teleskop pomoću kojeg su otkriveni prvi planeti van Sunčevog sustava
(Izvor: AFP)

Srušen teleskop pomoću kojeg su otkriveni prvi planeti van Sunčevog sustava

Glasoviti radioteleskop Arecibo na američkom otoku Portoriku kojim se koriste astronomi iz čitavog svijeta i pomoću kojeg su otkriveni prvi planeti što kruže oko zvijezda izvan našeg Sunčeva sustava, srušio se u utorak nakon 57 godina rada.

"Platforma se iznenada srušila", rekao je za AFP Rob Margetta, glasnogovornik američke Nacionalne zaklade za znanost koja financira zvjezdarnicu.

Dva kabla koja podupiru opremu tešku 900 tona na platformi povrh tanjura promjera 305 metara pukla su 10. kolovoza i 6. studenog iz nepoznatog razloga. Kablovi su pritom napravili rupu u tanjuru.

Teleskop je poslije ocijenjen odveć nestabilnim i neprikladnim za popravak pa je zaklada odlučila srušiti ga. Pristup mu je od tada zabranjen iz straha od urušavanja, što se na koncu i dogodilo u utorak nešto prije 8.00 sati po mjesnom vremenu.

"Ovo je prava katastrofa", reagirao je, potresen, profesor Abel Mendez, direktor laboratorija za proučavanje uvjeta za život na planetima pri portorikanskom sveučilištu u Arecibu u razgovoru za AFP.

"Svi astronomi diljem svijeta mogli su se koristiti ovim radioteleskopom za promatranje svemira na daljinu, čak iz Kine", rekao je Abel Mendez.

Radioteleskopi, za razliku od optičkih, rade danju i noću, pa i kada je oblačno.

federalna.ba/Hina