Srednjovjekovna Bosna i Dubrovnik - drugi dio - četvrta epizoda

Smješten između Istoka i Zapada, dubrovački grad i luka bili su kao stvoreni za razmjenu dobara i pretvaranje u značajno trgovačko-
-finansijsko središte. Iza zaleđa na istoku, na dubrovačke Ploče su stizale karavane sa hiljadama konja natovarenih različitim sirovinama, a u luci su čekali brodovi spremni da tu robu prevezu na zapad. Jedan od važnih trgovinskih partnera Dubrovnika bila je i srednjovjekovna Bosna. 
Poveljom bana Kulina, stvoreni su povoljni ekonomski odnosi između Bosne i Dubrovnika. Pored stoke, žitarica, mesa, konja, voska, kuninih koža, razvojem rudarstva, posebno poglavlje u trgovini biće izvoz srebra, zlata i olova iz bosanskih rudnika. Trgovina između Bosne i Dubrovnika bila je veoma intenzivna, a odvijala se kopnenim putem, čuvenim via Narente i via Drine, te morskim putem.
Zbog intenziteta trgovačkih veza sa Bosnom, dubrovački trgovci su u drugoj polovini 14. stoljeća počeli osnivati kolonije. Najznačajnija je bila Srebrenica, a tu su i Fojnica, Foča...
Poseban detalj odnosa između srednjovjekovne bosanske države i Dubrovnika su nekretnine bosanskih vladara i plemića u gradu Dubrovniku. Ove nekretnine, kuće, vile, palače, bile su pokloni koje su Bosanci dobijali čineći ustupke Dubrovčanima. Sa sigurnošću je utvrđeno da su svoju imovinu unutar dubrovačkih zidina imali prvi bosanski kralj Tvrtko, zatim kralj Ostoja i Tvrtko II, a jedna od najljepših palača u Dubrovniku bila je vlasništvo velikog bosanskog vojvode Sandalja Hranića.
Kroz epizodu nas vodi Elmedina Duranović, doktor historijskih nauka sa Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu.

Urednica i autorica serijala Sanda Novosel.