Srbijanska policija dosada locirala oko 5000 migranata
(Izvor: Fena/MUP Srbije)

Srbijanska policija dosada locirala oko 5000 migranata

Srbijanska policija nastavila je akciju suzbijanja ilegalnih migracija a dosada je u pograničnim pojasevima na području Sombora, Subotice, Kikinde i Pirota locirala 4.931 migranta, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Srbije.

Tokom akcije koja je počela krajem oktobra, poslije pucnjave u okolici Horgoša u kojoj je ubijeno troje migranata, policija je uhapsila osam osoba osumnjičenih za krijumčarenje ljudi.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Bratislav Gašić izjavio je da je prioritetni zadatak policije lociranje i hapšenje organiziranih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem migranata.

"Sve snage ćemo usmjeriti na lociranje i hapšenje vođa i članova organiziranih kriminalnih grupa koje krijumčare migrante, jer ćemo time presjeći najvažniju kariku u lancu krijumčarenja. Također, prilikom pretrage terena posebnu pažnju usmjeri ćemo na pronalazak takozvanih štekova, u kojima organizirane kriminalne grupe skrivaju oružje", naveo je Gašić na sastanku s pripadnicima policije u Horgošu.

Najavio je da će policija u pograničnim područjima na jugu i sjeveru Srbije nastaviti provoditi pojačane aktivnosti na suzbijanju ilegalnih migracija.

"Nećemo stati sve dok naši građani na ovim područjima ne budu u potpunosti sigurni a oni koji čine kaznena djela procesuirani. Mi jesmo humana i gostoljubiva zemlja, ali ne i poligon za obračune onih koji su to gostoprimstvo zlouporabili", naveo je srbijanski ministar, prenosi Beta.

federalna.ba/Beta

Srbija migranti hapšenja
Gordan Grlić Radman Srbija Hrvatska protestna nota Aleksandar Vučić
0 25.02.2024 16:48
Marš solidarnosti sa Ukrajinom Srbija Ukrajina
0 24.02.2024 21:22
Srbija Elena Koposova Rusija
0 23.02.2024 21:37