videoprilog Branke Dakić (Federacija danas)

Smanjena potražnja za stanovima u RS-u, za kvadrat potrebno izdvojiti i do 4.700 KM

Rast cijena građevinskog materijala i nedostatak radne snage uticali su na rast cijena nekretnina u Republici Srpskoj. Tako je za kvadrat stana u centru Banjaluke potrebno izdvojiti i do 4.700 maraka. Sve to dovelo je do smanjenja potražnje za stanovima novije gradnje, a sve je više onih koji se odlučuju za kupovinu kuća u perifernim dijelovima grada.

U Bosni i Hercegovini je sve više onih koji i nakon tridesete, pa čak i četrdesete godine života ne napuštaju roditeljski dom, jer nisu u mogućnosti da kupe stan i osamostale se. Zbog nestabilne ekonomske situacije i visokih kamatnih stopa, malo je i onih koji se usude kreditno zadužiti.

Jedan od onih koji je nakon nekoliko godina podstanarskog života odlučio da digne kredit i kupi stan je Aleksandar Jovanović iz Banjaluke:

"Ljudi se plaše kredita, plaše se toga šta se sutra može desiti s ovim područjem i s platama. Kada živite u nekom nesigurnom dijelu Balkana, a to smo mi, onda se ljude i teže odlučuju na to."

Za kvadrat stana u zgradama novije gradnje u najvećem gradu RS-a potrebno je izdvojiti 4.700 maraka, dok je ta cijena u trećem tromjesečju prošle godine bila oko 3.720 maraka. Nešto su jeftiniji stanovi u zgradama stare gradnje i oni u perifernim dijelovima grada i koštaju oko 3.000 maraka.

"Poskupljenjem stanova u novogradnji došlo je do pada potražnje. Drugi razlog je inflacija - manja je kupovna moć, banke su pooštrile kriterije i povećale kamate", navodi Dragan Milanović, direktor Agencije za nekretnine Remax u Banjaluci.

Plate su niske, kamatne stope visoke, ekonomska i politička situacija nestabilna. Sve to ne ulijeva sigurnost za zaduženje i kupovinu nekretnina, pogotovo mladima. Umjesto toga, većina se odlučuje za odlazak u inostranstvo.

"Dovodimo ljude u situaciju da, s jedne strane, nemaju dovoljno veliku platu da mogu dati pola plate za otplatu jedne rate za kredit. A posljedica cijele situacije je odlučivanje za odlazak u evropske zemlje", naglašava ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

U Agencijama za kupovinu i prodaju nekretnina potvrdili su nam i da je primjetna veća potražnja za kućama u perifernim dijelovima grada. Kažu i da cijene kvadrata stanova u ovoj godini ne bi trebale rasti. Treba pomenuti i to da mladi bračni parovi, mlađi od 30 godinu na raspolaganju imaju kredite u Investiciono-razvojnoj banci, čija je kamatna stopa niža u odnosu na komercijalne banke. Samci, ovu pogodnost, nemaju.

federalna.ba

Republika Srpska stanovi
cijene stanova cijene cijena stanovi stan
0 18.09.2023 21:44
Milorad Dodik Republika Srpska
0 13.09.2023 13:37
OHR Christian Schmidt Republika Srpska
0 12.09.2023 15:52
Republika Srpska stabilna
0 12.09.2023 13:40
Federacija BiH Republika Srpska elektrane vjetroelektrana gasna infrastruktura
0 08.09.2023 09:16