"Službe je ostavile da umre": Žena iz Surreya ležala je mrtva u stanu tri godine
(Izvor: HUDGELL SOLICITORS)

"Službe je ostavile da umre": Žena iz Surreya ležala je mrtva u stanu tri godine

Mentalno bolesna žena otkrivena je u "mumificiranom, gotovo kosturnom stanju" nakon što je ležala mrtva više od tri godine u svom stanu, izjavila je njena porodica. NHS i socijalne službe su Lauru Winham (38) "napustile i ostavile da umre" prije nego što je njeno tijelo pronašao njen brat u maju 2021., tvrde oni.

Pretpostavlja se da je umrla u novembru 2017. nakon što je dvaput upućivana na socijalnu skrb prethodnih godina. NHS i policija Surreya kontaktirani su za komentar.

Vijeće okruga Surrey saopćilo je kako je riječ o "doista tragičnom slučaju" te da će dati informacije za nadolazeću istragu smrti. Winhamova, koja je imala shizofreniju, živjela je u socijalnim stanovima u Wokingu, Surrey, i otuđila se od svoje porodice. Godine 2014. upućena je mentalnu ustanovu Woking Community Mental Health Recovery, kao i njenom liječniku opće prakse, navodeći kako se čini da ima "neliječene mentalne probleme", navodi njena porodica. Do toga uopće nije došlo.

Nakon što su posjetili Winhamovu u oktobru 2017., što je vjerovatno posljednji put da ju je iko vidio živu, policijski službenici Surreyja izvijestili su okružno vijeće Surreyja da se „zapustila, jela malo hrane i da se činilo da nije svjesna kako pristupiti lokalnim uslugama za pomoć". Ubrzo nakon ove posjete, oznake na kalendaru Winhamove su prestale. Jedan od posljednjih unosa glasio je: "Trebam pomoć".

Njena sestra Nicky rekla je da se uprkos "znakovima upozorenja" o njenom pogoršanom mentalnom zdravlju, "čini da su svi zažmirili na to". Dodala je: “Svi koji su bili u kontaktu s Laurom i imali dužnost prema njoj u nekom trenutku jednostavno su obrisali ruke i zaboravili je.

“Bila je napuštena i ostavljena da umre. Srceparajuće je pomisliti kako je živjela posljednjih nekoliko godina, nesposobna tražiti pomoć, bez ikoga uz nju."

Iftikhar Manzoor, iz Hudgell Solicitorsa, koji zastupa porodicu je rekao: "Laura je dvaput upućena timovima za socijalnu skrb za odrasle, prvi put 2014., a zatim od strane policije u oktobru 2017.

"Procjene njenih potreba nisu provedene. Bez sumnje su to bile jasne propuštene prilike da se intervenira i provede provjera socijalne skrbi.“

Glasnogovornik okruga Surrey rekao je da se radi o "zaista tragičnom slučaju".

"Važno je da se svaki aspekt ovog složenog slučaja ispita i mi smo predani potpunom sudjelovanju u istražnom procesu", dodali su. Potvrdili su da će pružiti sve informacije potrebne za potporu istragama mrtvozornika.

federalna.ba/BBC

Velika Britanija mentalno oboljeli smrt
Humza Yousaf Škotska Velika Britanija
0 27.03.2023 19:07
vojna vježba Moldavija SAD Velika Britanija Rumunija
0 27.03.2023 11:00
Velika Britanija NATO Rusija
0 23.03.2023 17:25
Milorad Dodik Velika Britanija SAD
0 21.03.2023 21:55