video: RTCG; foto: AA

Skupština Crne Gore zbog stavova o Srebrenici razriješila dužnosti ministra Leposavića

Poslanici crnogorskog parlamenta podržali su većinom glasova inicijativu premijera Zdravka Krivokapića za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Za smjenu Leposavića glasala su 43 poslanika, 27 je bilo protiv, a deset poslanika uzdržano.

Zahtjev za smjenu Leposavića premijer je uputio nakon što je sada već bivši ministar pravde tokom skupštinskog zasjedanja kazao "da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid, kada se to nedvosmisleno utvrdi".

Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Skupština Crne Gore usvojila je rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam poslanika. Rezoluciju su podržali opozicioni DPS, SDP, SD, LP, BS i albanske partije, dok su od poslanika vladajuće većine podršku r...

Nakon što su poslanici večeras izglasali smjenu Leposavića, Demokratski front (DF) je najavio bojkot parlamenta.

„Pozivam sve koji su 30. avgusta dobili glasove građana da se oslobodimo Demokratske partije socijalista i da sa njima ne gradimo dalje Crnu Goru, da se u najkraćem roku skupimo i donesemo odluku šta ćemo dalje. Do tada mi nećemo ulaziti više u plenum“, kazao je poslanik DF-a Slaven Radunović.

Krivokapić je ranije, tokom rasprave u parlamentu, rekao da Leposavić prilikom spornog izlaganja o događajima u Srebrenici nije iskazao potreban nivo odgovornosti koju nosi ta funkcija.

On je kazao da je predlaganjem razrješenja "preuzeo rizik da još jednom bude označen kao neprijatelj i izdajnik, samo zbog pravde i istine koju svjedoči”.

„U interesu zacrtanih ciljeva, potpisanih sporazuma i kvaliteta i efikasnosti rada, uradio sam šta sam morao, što je trebalo i što sam jedino mogao da učinim. Prije ili kasnije građani će saznati pravu istinu“, poručio je ranije Krivokapić.

Leposavić je tokom rasprave rekao je da je u Ministarstvu pravde, ljudskih i mnjinskih prava bio suočen sa teškim pitanjima, ali da je odlučio da odgovara samo pravedno.

„Cijenu koju plaćam, plaćam ja, a Vlada će opstati“, rekao je Leposavić.

federalna.ba/Fena

Crna Gora Vladimir Leposavić Srebrenica
Dritan Abazović Crna Gora
0 02.10.2022 19:03
Srebrenica Opći izbori 2022 izbori
0 02.10.2022 17:12
Srebrenica Opći izbori 2022
0 02.10.2022 08:06
Potočari Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Srebrenica genocid kultura sjećanja
0 30.09.2022 19:09