videoprilog Hasana Gabele (Federacija danas)

Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Skupština Crne Gore usvojila je rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam poslanika. Rezoluciju su podržali opozicioni DPS, SDP, SD, LP, BS i albanske partije, dok su od poslanika vladajuće većine podršku rezoluciji pružili Demokrate, URA i Branka Bošnjak iz PzP-a.

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Skupština Crne Gore zbog stavova o Srebrenici razriješila dužnosti ministra Leposavića

Poslanici crnogorskog parlamenta podržali su većinom glasova inicijativu premijera Zdravka Krivokapića za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. Za smjenu Leposavića glasala su 43 poslanika, 27 je bilo protiv, a deset poslanika uzdržano. Zahtjev za smjenu Leposavić...

Tekst rezolucije predvidio je i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

Ervin Ibrahimović, lider Bošnjačke stranke, koji je jedan od predlagača rezolucije, zahvalio je svima koji su, kako je naveo, pomogli da se dobije kvalitetan tekst rezolucije.

“Vjerujem da smo danas poslali jasan signal iz ovog predstavničkog doma, da Crna Gora jeste centar demokratije u regionu”, kazao je Ibrahimović.

federalna.ba/AA

Crna Gora Rezolucija o genocidu u Srebrenici genocid Srebrenica
negiranje genocida Zakon o zabrani negiranja genocida zabrana negiranja genocida genocid
0 25.07.2021 19:44
Aleksandar Vučić genocid negiranje genocida Zakon o zabrani negiranja genocida
0 24.07.2021 22:12
Valentin Inzko Zakon o zabrani negiranja genocida zabrana negiranja genocida negiranje genocida genocid Federalni radio Radio Federacije BiH
0 24.07.2021 17:48
Crna Gora turizam
0 24.07.2021 15:48
Federalni radio Radio Federacije BiH genocid negiranje genocida Zakon o zabrani negiranja genocida
0 23.07.2021 21:58
Zakon o zabrani negiranja genocida Srebrenica negiranje genocida genocid
0 23.07.2021 19:56