videoprilog Željke Mihaljević (Dnevnik 2)

Skrnavljenje spomen-obilježja u Čelebiću uznemirilo javnost

Skrnavljenje spomen-obilježja u selu Čelebić, podignutog u znak sjećanja na više od 400 livanjskih Srba koje su snage NDH ubile 1941, uznemirilo je kako mještane tako i cjelokupnu javnost. Istražne radnje su u toku.

Sve do prošlog vikenda u Livnu i Kantonu 10 unazad nekoliko godina nije se dogodilo nijedno kazneno djelo ili prekršaj vezan za izazivanje mržnje, vrijeđanje ili omalovažavanje vjerskih i nacionalnih osjećaja građana. A onda odjednom dva, u Tomislavgradu vrijeđanje službenika Islamske zajednice, a u Čelebiću skrnavljenje spomen-obilježja.

„Što se tiče Tomislavgrada, isti dan po saznanju za taj prekršaj pronašli osobu, a što se tiče Čelebića mi smo 17. siječnja zaprimili dojavu, na mjesto događaja izišli su policijski službenici PU Livno, napravili su očevid i sad se poduzimaju određene operativne radnje“, pojašnjava Ivica Vrdoljak, glasnogovornik MUP-a K10.

Podsjetimo, spomen ploča u Čelebiću i ranije je bila na udaru vandala, točnije 2017. kada je razbijena. Uz to što su tada, a i sada obitelji umrlih i stradalih uznemirene i povrijeđene, takva nedjela ni u kom slučaju ne doprinose zajedničkom životu stanovnika Livna, mišljenje je ovdašnje Koalicije za borbu protiv mržnje.

„Koalicija „Uvažavanje“, kao i svakog puta do sad, osuđuje govor mržnje koji u našem složenom bh. društvu ne doprinosi izgradnji povjerenja i mislimo da je naša dužnost da dignemo svoj glas protiv takvog remećenja i mira pokojnika i uništavanja nečega što je drugima sveto“, poručuje Dalmir Mišković, član Koalicije protiv mržnje „Uvažavanje“ Livno.

Za razliku od Koalicije i VladeKantona 10 koja je oštro osudila skrnavljenje spomen obilježja iz Drugog svjetskog rata, te od nadležnih tijela zatražila poduzimanje mjera za pronalazak i kažnjavanje počinitelja, u Čelebiću nitko od kontaktiranih mještana nije smogao dovoljno građanske hrabrosti javno istupiti. Sigurni su da to nije učinio nitko iz sela u kojemu su tragovi rata i danas itekako prisutni.

federalna.ba

Čelebić spomen obilježje skrnavljenje
IGK Foča žene seksualno nasilje spomen obilježje
0 19.06.2022 14:59
Mostar spomen obilježje
0 29.11.2021 11:27
Josip Broz Tito skrnavljenje bista
0 04.05.2021 13:41
Edin Ramić Sapna BiH Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH spomen obilježje poginuli Armija RBiH
0 28.02.2021 14:32