Skoko: Ovogodišnji Davos nije donio neke velike teme i velika rješenja

"Biden, Macron, Putin i Xi Jinping očito nisu spremni poslati nekakve jače poruke ili jednostavno u Davosu nije bilo dovoljno tema na kojima bi oni poentirali", istakao je za Svijet Božo Skoko, profesor na Sveučilištu u Zagrebu.

"To je kao lančana reakcija. Ako nema jednog onda se neće pojaviti ni drugi. Ali zato su, ako gledamo u ovome kontekstu neke pozitivne stvari, došle do izražaja neke druge teme, uključujući teme koje se tiču zapadnog Balkana."

Smatra da bi u ovom trenutku veliki igrači na globalnoj sceni najradije da mogu ponuditi svijetu neko konačno rješenje za sukob Rusije i Ukrajine.

"I da svi na tome žele poentirati. Macron je pokušao već nekoliko puta biti posrednik i zatvoriti tu krizu donoseći mir Evropi. S druge strane Putin očekuje konačno rješenje ne samo sa Zelenskim, već sa Bidenom, kojeg smatra svojim partnerom. Međutim Biden svog novog partnera vidi u kineskom predsjedniku i vidimo da pomaže naoružavanje Japana. Prema tome, očito ovogodišnji Davos nije donio neke velike teme, velika rješenja i tek ćemo u mjesecima koji dolaze svjedočiti nekim ozbiljnijim inicijativama na kojima će veliki globalni lideri moći poentirati. U svakom slučaju čini se da je cijeli svijet dosta umoran od ovog rata, da je zasićen, da svakodnevno osjećamo posljedice i da ćemo u mjesecima koji su pred nama ići ka nekim rješenjima koja bi trebala zadovoljiti apetite Rusije, a sa druge strane sačuvati neovisnost i koliko toliko cjelovitost Ukrajine. Da li su dorasli tome ovi lideri od Bidena do Macrona i drugih, to ćemo tek vidjeti", zaključio je Skoko.

federalna.ba

Božo Skoko
Božo Skoko Strateško komuniciranje država
0 29.05.2023 21:33
Božo Skoko Strateško komuniciranje država Tuzla
0 10.03.2023 19:00
Balkan na raskršću Žarko Marković Božo Skoko Muharem Bazdulj
0 11.11.2022 18:18
Božo Skoko Opći izbori 2022 izbori Federalni radio
0 03.10.2022 00:24
Hrvatska zemljotres Božo Skoko
0 30.12.2020 21:11