Skoko o izborima u Hrvatskoj: Domovinski pokret jedina udavača

Božo Skoko, univerzitetski profesor i odličan poznavalac političke scene u Hrvatskoj, u Dnevniku 2 Federalne televizije analizirao je rezultate izbora u toj zemlji.

Upitan koliko dugo će trajati pregovori o formiranju nove vlade, napominje da HDZ u ovom trenutku ima daleko bolje pregovaračke pozicije od SDP-a.

„Iskreno se nadamo da se neće ponoviti ona scena koju smo doživjeli 2015. godine, tad je 'jezičac na vagi' bila opcija Most, koja je prvo pregovarala sa SDP-om, pa sa HDZ-om, pa su ušli u HDZ-ovu vladu, pa se ona relativno brzo raspala. Sad imamo Domovinski pokret, dobar dio njihovih zastupnika je proizašao iz redova HDZ-a, dakle, oni su svjetonazorski jako bliski“, pojasnio je.

Prema njegovim riječima, nema jedinstvenog stava u toj opciji - dio ih navija za Zorana Milanovića, a dio za Andreja Plenkovića.

„Činjenica je da SDP-ova koalicija jako puno zaostaje za HDZ-om. Za nadati se da će Milanović pokušati, ipak, posložiti nekakvu lijevu koaliciju u kombinaciji s desnicom. Ako do toga ne dođe, morat će prepustiti Plenkoviću“, pojasnio je Skoko.

Odgovorio je i na pitanje je li Domovinski pokret presudan u sastavljanju vlade i kome bi se mogao prikloniti s obzirom na to da su desno orijentisani.

„Na ovim izborima su tri opcije, pored SDP-a i HDZ-a, prošle relativno dobro. To su Domovinski pokret i Most na desnici, i Možemo na ljevici. Možemo ima vlast u Zagrebu i ne žuri na bilo kakav nacionalni nivo jer ih čekaju lokalni izbori već za godinu dana. Dakle, Možemo je rekao da ne želi učestvovati u vladi, a Most isto tako želi biti opozicija. Prema tome, Domovinski pokret ostaje jedina udavača. Oni su već cijeli jedan mandat u opoziciji i dobar dio njihovih zastupnika želi osjetiti slast učestvovanja u vlasti i samim time oni se nameću kao neko s kim se može formirati vlast“, naveo je.

Na izborima u Hrvatskoj, kaže Skoko, građani su se odlučili na stabilnost i nisu podržali velike promjene koje je zagovarao Milanović sa SDP-om.

„Građani su uvjereni da žive relativno dobro u stabilnoj državi, i nisu bili spremni na riskiranje povratka Milanovića na vlast“, zaključio je on.

federalna.ba

Božo Skoko
Božo Skoko Hrvatska Andrej Plenković Zoran Milanović SDSS
0 05.05.2024 19:21
Božo Skoko Strateško komuniciranje država
0 29.05.2023 21:33