Skoko: Lokalni izbori donose velike promjene na političkoj sceni Hrvatske

O razvoju događaja na lokalnom nivou u Hrvatskoj, u magazinu Svijet smo razgovarali sa profesorom na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Božom Skokom.

Kaže da ovi lokalni izbori donose velike promjene na političkoj sceni Hrvatske.

"Uzmemo li samo četiri velika grada, u sva četiri će sigurno doći do promjene dosadašnje političke strukture. Milan Bandić je ostavio iza sebe otvoren prostor za potpuno nove opcije i takmace. Na čelu Rijeke Vojko Obersnel bio je više od 20 godina na dužnosti gradonačelnika. On odlazi u mirovinu i takođe ostavlja potpuno otvoren prostor za neke nove opcije. U Splitu Andro Krstulović Opara samo nakon jednog mandata se povlači iz politike zbog privatnih razloga i ostavlja Split potpuno novim izazovima. Isto tako Ivica Vrkić koji jena čelu Osijeka bio protekla dva mandata i ostavlja takođe brisani prostor iza sebe. Rekli bismo da se karte potpuno ponovo dijele i da doslovce četiri velika grada će definitivno dobiti nove političke opcije. Naravno, u cijeloj ovoj priči oči su uprte u Zagreb gdje se očekuje velika promjena."

Pojašnjava da je Tomislav Tomašević u cijelu ovu predizbornu trku ušao sa velikom prednošću.

"Kao veliki oponent Milana Bandića, sa strane NGO sektora, on je cijelo vrijeme, na neki način, bio izazivač. Kada je ušao u politiku on je cjelokupnu svoju kampanju bazirao protiv Bandića i na taj način okupljao koaliciju oko sebe. Onda je Milan Bandić svojim odlaskom na onaj svijet doslovce donekle pobrkao strategiju izborne kampanje samom Tomaševiću jer cijeli onaj naboj koji je on gradio godinama protiv Bandića se donekle potrošio i on je morao okrenuti svoju kampanju prema tome što bi on napravio u samoj kampanji. Najveće zamjerke Tomaševiću koje dolaze od njegovih političkih oponenata su da nije nikada vodio neki veliki sustav. Drugi veliki izazov je tko će sastaviti većinu u Gradskoj skupštini. Tu će sigurno morati doći do različitih koalicija."

Skoko ističe da su kandidati bili dosta oprezni kada je u pitanju obnova oštećenja nakon potresa i da će se to morati raditi u suradnji sa državom.

Navodi da je Osijek specifičan grad.

"U Osijeku su se izmijenjale gotovo sve opcije. Osjećali su se otvoreni za sve eksperimente i očito su ih se zasitili i okreću se HDZ-u. Naravno da j eHDZ u Osijeku mudro postupio tako što je kandidirao mladog čovjeka, Ivana Radića, potpuno novo lice koje donosi jednu svježinu. Ima ozbiljne šanse i teško da ga mogu ugroziti druga dva kandidata."

Za kraj ističe i da SDPprolazi kroz jednu duboku krizu.

federalna.ba

Božo Skoko
Božo Skoko Strateško komuniciranje država
0 29.05.2023 21:33
Božo Skoko Strateško komuniciranje država Tuzla
0 10.03.2023 19:00
Balkan na raskršću Žarko Marković Božo Skoko Muharem Bazdulj
0 11.11.2022 18:18
Božo Skoko Opći izbori 2022 izbori Federalni radio
0 03.10.2022 00:24
Hrvatska zemljotres Božo Skoko
0 30.12.2020 21:11