SIPA u Tuzli uhapsila jednu osobu, pretresi na dvije lokacije
(Izvor: Ilustracija)

SIPA u Tuzli uhapsila jednu osobu, pretresi na dvije lokacije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine su, u operativnoj akciji "Hirijet", na području Tuzle, realizovali pretrese na dvije lokacije te su pronašli predmete koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka.

"Jedno lice je lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo 'Krijumčarenje ljudi', iz člana 189. Krivičnog zakona BiH, u vezi s krivičnim djelom 'Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata', iz člana 189a. Krivičnog zakona BiH", saopšteno je iz SIPA-e.

Istaknuto je da se osumnjičeni tereti da je početkom 2021. godine, kao vlasnik-osnivač i direktor pravnog lica za međunarodni transport u namjeri da za sebe pribavi protivpravnu korist, organizovao grupu za organizovani kriminal s ciljem prevođenja više migranata preko državne granice BiH u državu Evropske unije, za koje je bio svjestan da ne ispunjavaju uslove za legalan ulazak u EU.

"Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji s Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Također, ostvarena je intenzivna saradnja s policijskim organima Republike Srbije, Republike Slovenije, EUROPOL-om, a podršku je pružio i Policijski centar Jugoistočne Evrope (SELEC)", navodi se u saopštenju

Osoba lišena slobode će biti ispitana u službenim prostorijama SIPA-e, a o daljem statusu odlučiće postupajući tužilac Tužilaštva BiH.

federalna.ba/AA
SIPA Tuzla hapšenje