Šefovi diplomatija Japana i Kine sastali se u Južnoj Koreji uoči trilateralnih razgovora
(Izvor: The Japan Times)

Šefovi diplomatija Japana i Kine sastali se u Južnoj Koreji uoči trilateralnih razgovora

Šefovi diplomatija Japana i Kine sastali su se u subotu na bilateralnim razgovorima dok pokušavaju da riješe sporove, uključujući kinesku zabranu japanske morske hrane.

Japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa i njen kineski kolega Wang Yi sastali su se u južnokorejskom lučkom gradu Busanu. Oni će se pridružiti svom domaćinu, Park Yinu u trilateralnim razgovorima u nedjelju.

Kamikawa, koja je preuzela dužnost u septembru i prvi put se lično sastala s Wangom, kazala je da je njihov sastanak bio "izuzetno značajan".

Dodala je kako su se dogovorili da započnu sigurnosni i ekonomski sastanci, ali nije dala više detalje.

Japanski i kineski čelnici sastali su se prije deset dana u San Franciscu, na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, gdje su i postigli dogovor o ublažavanju spora u vezi sa kineskom zabranom japanske morske hrane koja je na snazi otkako je nuklearna elektrana Fukushima pogođena cunamijem, počela ispuštati prečišćenu radioaktivnu otpadnu vodu u more 24. augusta.

Japan tvrdi da je otpadna voda mnogo sigurnija od međunarodnih standarda i da je Međunarodna agencija za atomsku energiju zaključila da je uticaj njenog ispuštanja na životnu sredinu i zdravlje zanemarljiv. Kina to naziva "ispuštanjem vode kontaminirane nuklearnim zračenjem".

Ministri vanjskih poslova Japana, Južne Koreje i Kine sastaju se u nedjelju kako bi postavili teren za nastavak trilateralnog samita njihovih čelnika, koji nije održan od 2019. godine zbog izbijanja COVID-19 i njihovih komplikciranih veza.

Japan, Južna Koreja i Kina bliski su ekonomski i kulturni partneri, ali njihovi odnosi često su bivali zategnuti zbog niza pitanja, uključujući ratne zločine Japana, suparništvo između Sjedinjenih Država i Kine te nuklearne i raketne programe Sjeverne Koreje, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Japan Kina