Šef UN-a traži "jedinstvenu strategiju" za Mijanmar
(Izvor: Ilustracija/AA)

Šef UN-a traži "jedinstvenu strategiju" za Mijanmar

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres u četvrtak je izrazio zabrinutost zbog situacije u Mijanmaru, pozivajući vojne vlasti da saslušaju svoj narod, oslobode političke zatvorenike i vrate se demokratiji. 

"I dalje sam duboko zabrinut zbog pogoršanja političke i humanitarne situacije ali i nepoštivanja ljudskih prava u Mijanmaru, uključujući Rakhine, i teškog položaja ogromnog broja izbjeglica koje žive u očajnim uslovima", rekao je Guterres na konferenciji za novinare na marginama Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Indoneziji.

Indonezija je od ponedjeljka domaćin 43. samita lidera ASEAN-a.

Iako cijeni ASEAN-ov konsenzus u pet tačaka, pozvao je sve zemlje da nastave tražiti jedinstvenu strategiju prema Mijanmaru, navedeno je na službenoj web stranici UN-a.

"Također cijenim odlučne napore Indonezije kao predsjedavajućeg ASEAN-a da uključi sve strane u sukobu u politički dijalog", dodao je Guterres.

Pozvao je vojne vlasti Mijanmara da poslušaju težnje svog naroda, oslobode sve političke zatvorenike i otvore vrata povratku demokratskoj vladavini.

Mijanmarska vojska, lokalno poznata kao Tatmadaw, pokrenula je državni udar u februaru 2021. godine i srušila vladu Nacionalne lige za demokraciju (NLD) i uspostavila režim hunte.

​​​​​NLD je od tada raspušten, dok su najmanje 3.240 ljudi ubile režimske snage tokom perioda nakon državnog udara.

federalna.ba/AA

Mijanmar Antonio Gutteres
Antonio Gutteres Dubai samit o klimi
0 01.12.2023 10:53
Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom UN Antonio Gutteres
0 29.11.2023 13:37
Antonio Gutteres Gaza
0 19.11.2023 18:35