Sattler i Lagumdžija o sistemskim rješenjima za unapređenje pravosudnog sistema u BiH

Sattler i Lagumdžija o sistemskim rješenjima za unapređenje pravosudnog sistema u BiH

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH  Johann Sattler posjetio je danas Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) i razgovarao sa članovima Predsjedništva i rukovodstvom Sekretarijata VSTV-a BiH.

Osvrnuvši se na mogućnost da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo u EU u decembru ove godine, ambasador Sattler je rekao da pravosuđe Bosne i Hercegovine u narednom periodu mora pokazati spremnost i snagu da odgovori na sve zahtjeve koje taj kandidatski status nosi.

Istakao je važnost momenta i potrebu da se pravosudni sistem unaprijedi, posebno se osvrnuvši na značaj VSTV-a BiH kao krovne pravosudne institucije koja, kroz sistemski pristup rješavanju određenih pitanja iz svoje nadležnosti, značajno može doprinijeti cjelokupnom procesu pristupanja zajednici evropskih zemalja.

U otvorenom razgovoru sa članovima Predsjedništva VSTV-a BiH, bilo je riječi o aktuelnim temama koje su u fokusu rada VSTV-a BiH u ovom periodu.

Radi se o unapređenju procesa imenovanja i napredovanja nosilaca pravosudnih funkcija, pitanju efikasnosti sudskog i tužilačkog sistema i reformskom programu VSTV-a BiH, te aktivnostima koje su planirane u okviru "EU4Justice projekta" na kojima radi Sekretarijat VSTV-a, a koje su usmjerene na jačanje pravosudnog sistema i pitanje učešća međunarodnih predstavnika u radu radnih tijela VSTV-a BiH.

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija je istakao posvećenost VSTV-a za iznalaženjem najboljih sistemskih rješenja koja će biti ugrađena u podzakonske akte, a što će, kako je kazao, značajno doprinijeti izgradnji kvalitetnijeg pravosudnog sistema.  

Ambasador Sattler se zahvalio članovima Predsjedništva i menadžmentu Sekretarijata VSTV-a BiH na naporima koji se ulažu i istakao nadu da će ti napori rezultirati novim zamahom kako bi već u narednoj godini imali značajno bolji izvještaj međunarodne zajednice o pravosudnom sistemu BiH, što je u fokusu Delegacije Evropske unije u BiH na čijem je čelu i koja pruža punu podršku VSTV-u BiH u tom pravcu.

Dogovoreno je da sastanci poput današnjeg budu upriličeni češće, u cilju jačanja saradnje i rada na svim pitanjima koja imaju za cilj jačanje vladavine prava u BiH, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

federalna.ba/Fena

Halil Lagumdžija Johann Sattler VSTV BiH