"Pokret za državu" i Osmorka u Banjoj Luci, Hurtić za ministra u VMBiH
(Izvor: Fena)

"Pokret za državu" i Osmorka u Banjoj Luci, Hurtić za ministra u VMBiH

Aktuelni ministar trgovine i turizma Republike Srpske Sevlid Hurtić, iz stranke Bosanskohercegovački Zeleni, koja je na izborima bila dio "Pokreta za državu", izjavio je Feni da će Pokret za državu će danas u 18 sati u Banja Luci održati sastanak s predstavnicima stranaka Osmorke, na kojem će se razgovarati o imenu kandidata za poziciju ministra u Vijeću ministara BiH iz reda bošnjačkog naroda iz tog bh. entiteta.

Upitan da prokomentira navode u medijima da se i njegovo ime spominje kao ime budućeg ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, odgovorio je da "Pokret za državu odlučuje koje će ime biti".

"Mi institucionalno djelujemo, sistemski. Ljudi koji vode "Pokret za državu" će odlučiti ko će biti - kazao je Hurtić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je SNSD predložio Hurtića za ministra, "da bi se riješio problem u konstituisanju Vijeća ministara BiH".

Kaže da se jutros čuo s predstavnicima "Osmorke" i da su se dogovorili da Hurtić bude kandidat sa prostora RS-a.

Dodik je naveo da o tome postoji saglasnost te da je o tome obavijestio i predsjedavajuću Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto, "tako da nema nijednog razloga da se čeka".

" To će biti danas riješeno. To je dio jednog kompromisa i našeg razumijevanja da je to neophodno. Mi nismo htjeli da na tom pitanju zatežemo. Nama je važno da je to prijedlog iz RS-a i da on tamo ulazi kao predstavnik svoje političke partije, ali sa prostora RS - kazao je Dodik.

Predsjednik RS-a ranije je za ovu poziciju predložio Denisa Šulića iz svoje stranke (SNSD), međutim, kako su tada tvrdili iz Osmorke, oni su se ovakvoj odluci usprotivili zbog čega je danas predloženo da Hurtić zauzme ovu poziciju.

Do ovakve situacije je došlo zbog zahtjeva Osmorke da Edin Forto (Naša stranka) bude ministar prometa i komunikacija, a s obzirom da dolazi iz reda Ostalih, ministar za ljudska prava i izbjeglice je morao biti Bošnjak iz RS-a.

federalna.ba/Fena

Vijeće ministara
Vijeće ministara Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH
0 18.06.2024 20:09
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Vijeće ministara
0 13.05.2024 17:02
Vijeće ministara sjednica Trgovska gora
0 13.05.2024 09:45
Vijeće ministara migranti granica
0 04.04.2024 08:10