videoprilog Hane Porić (Federacija danas)

Saradnja u regiji se krije od građana da političari mogu davati zapaljive izjave

Zemlje naše regije kriju od građana koliko i na kojim poljima sarađuju kako bi političari mogli i dalje davati izjave koje sve češće čujemo, istaknuto je na 29. sesiji Igmanske inicijative koja je održana danas u Sarajevu o temi "Dejtonska četvorka na raskršću".

Predstavljajući Indeks regionalne saradnje za 2021., kopredsjednik Igmanske inicijative za Srbiju Milan Antonijević naveo je da je dobar primjer toga obnova kuće bana Jelačića u Novom Sadu što je uključivalo i bilateralne posjete, ali građani nisu na adekvatan način saznali za to iz medija.

- Postoje pojedini gestovi dobre saradnje ali kada to ne prenesete građanima oni ostaju pod utiskom da saradnja ni ne postoji - istakao je Antonijević, dodajući da je vidljiv napredak i u saradnji univerziteta i privrednih komora u regiji.

Akademik Slavo Kukić istakao je da bi, ako zamislimo na trenutak da nema političara, sve u regiji funkcionisalo savršeno, jer narodu nije do velikih nacionalnih ideja niti zamišljanja nekih velikodržavnih budućnosti. 

Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević poručio je da je dramatično koliko su se stvari promijenile u nečemu što se nekad zvalo politika, a dolazi od toga što drama u BiH nije zbog rasturenih državnih institucija već zbog rasturenog društva.

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec izjavila je da je 26 godina nakon rata ohrabrujuće vidjeti da i pored povremenih problema dolazi do poboljšanja saradnje i odnosa u regiji, bar kad su neke oblasti u pitanju.

federalna.ba/Fena

Dejtonska četvorka na raskršću Igmanska inicijativa
Mreža za izgradnju mira Igmanska inicijativa
0 19.03.2024 17:13