Apel organizacije civilnog društva da se otvore pristupni pregovori između BiH i EU

Predstavnici organizacija civilnog društva "Mreža za izgradnju mira“ i "Igmanska inicijativa" danas su prostorijama Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini potpisali zajedničku izjavu podrške otvaranju pristupnih pregovora između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

Nakon preporuke Evropske komisije Evropskom vijeću da BiH započne pregovore sa EU, organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pružaju punu podršku pokretanju pregovora i pristupanju BiH Evropskoj uniji.

Vehid Šehić iz Mreže za izgradnju mira istaknuo je da su inicijativu predali zamjeniku šefa Delegacije EU u BiH, te da se njom apeluje na članove Evropsko vijeća da prihvate preporuku koja je došla iz Evropske komisije da se otvore pregovori s BiH.

Šehić se nada da će BiH i njeni političari pokazati daleko veći stepen odgovornosti i prema građanima BiH i prema Evropskoj uniji koja nam pruža novu šansu da postanemo dio te velike evropske porodice.

- Bosni i Hercegovini trebaju evropski standardi, vladavina prava, poštivanje ljudskih prava, ustavni patriotizam, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala...Radi nas, ne radi Evropske unije. Ali uz pomoć Evropske unije mislim da ćemo biti daleko efikasniji, da ćemo uspjeti ispuniti sve uslove. Ne pod pritiskom nego stvarno odgovornim ponašanjem naših političara - podvukao je Šehić.

Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative kazao je da je ta inicijativa tokom svog djelovanja radila na obnavljanju, razumijevanju i izgradnji povjerenja među narodima koji su bili umiješani u ratne sukobe 90-tih s naglaskom na BiH.

- Susjedi Bosne i Hercegovine, Srbija i Hrvatska kao potpisnice Dejtonskog sporazuma i prve komšije nisu uvijek radile u najboljem interesu BiH, nego su često destabilizirajuće djelovale - ocijenio je Popov.

On je također naglasio da se Srbija i Hrvatska ne trebaju ponašati prema BiH kao svom protektoratu nego kao prema svom susjedu.

Kako je naglasio, trebalo bi im biti u interesu da je njihov susjed u dobrom stanju, da je dobro, jer je tad i njima dobro.

federalna.ba/Fena

Mreža za izgradnju mira Igmanska inicijativa
kleveta Mreža za izgradnju mira
0 21.07.2023 16:56
Dejtonska četvorka na raskršću Igmanska inicijativa
0 10.12.2021 19:10
Međunarodni dan nestalih Mreža za izgradnju mira
0 30.08.2021 10:34