Saračević: Rak nije bolest pojedinca, nego bolest cijele porodice

Tuzla je prošle sedmice dobila edukativni razvojni centar za djecu oboljelu i izliječenu od raka. Koristiće ga djeca koja ostvaruju pravo na liječenje u UKC-u Tuzla. Udruženje PIPOL vrijedno radi projekte za djecu i njihove roditelje, ovo je samo jedan u nizu projekata.
O ovome smo u Dnevniku 3 razgovarali sa predsjednicom Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti, PIPOL Tuzla, Amrom Saračević.

Kaže da Centar jako mnogo znači prije svega mališanima koji se još uvijek nalaze u procesu liječenja i oporavka.

"Zna se desiti da djeca po sat, dva, tri moraju čekati ispred Klinike za dječije bolesti tako da će upravo ta djeca imati ponajviše koristi od tog centra. Imat će jednu mirnu, sigurnu luku u neposrednoj blizini Klinike za dječije bolesti tako da će moći tu provoditi te sate.Ponuđeni sadržaji će biti zanimljivi, edukativni, te ćemo imati niz aktivnosti kako sa djecom, tako i sa njihovim roditeljima. Ovaj projekat je veliki uspjeh za Bosnu i Hercegovinu."

Ističe da je Udruženje osnovano 2007. godine i da su realizovali brojne projekte i aktivnosti.

"Redovno podržavamo pcoes obrazovanja naše djece i mladih. Organizujemo ljetne i zimske rehabilitacije, ne samo za naše mališane, nego i za njihove cjelokupne porodice. Djeca oboljela od raka se u bolnici, u prosjeku, liječe šest mjeseci do godinu dana tako da su izdvojeni ne samo iz svoje porodice nego iz te osnovne društvene jedinice, cjelokupnog društva. Faktički, te naše rehabilitacije većini djece dođu kao prva vrata u svijet i to zbilja ima jako veliku korist kako za njihovo fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Pored toga, redovno pružamo materijalnu pomoć i podršku našim korisnicima kroz obezbjeđenje svih higijenskih i prehrambenih artikala. Kontinuirano radimo na poboljšanju cjelokupnog društvenog položaja djece i mladih oboljelih i izliječenih od raka."

O podršci koju dobijaju u radu Saračević kaže da u posljednje vrijeme Udruženje ima sve više podrške.

"Tu podršku prvenstveno pružaju mali ljudi, obični građani cijele BiH. Nadležne ustanove i institucije su pokazale određeni stepen razumijevanja i podrške, međutim ona nažalost nije bila dovoljna s obzirom da se ta podrška prvenstveno ogleda kroz određene grantove na koje mi apliciramo.Ta sredstva su strogo namjenska inažalost mi ih ne možemo upotrijebiti ponekad za recimo direktnu podršku i pomoć djeci."

"Važno je reći da rak nije bolest pojedinca, nego bolest cijele porodice, jer se oboljelo dijete dugo nalazi na bolničkom liječenju", zaključila je Saračević.

federalna.ba

 

Amra Saračević