Saračević: Rak kao bolest ne pogađa samo dijete, pogađa cijelu porodicu

Problemi i izazovi sa kojima se oboljeli od raka suočavaju su brojni, a u borbi pomažu nevladine organizacije. Njima, pak, rijetko ko pomogne. Nadležni uglavnom imaju druge brige. U Federaciji danas smo razgovarali sa Amrom Saračević, predsjednicom Udruženja "Pipol" koje pomaže oboljelim od leukemije i drugih malignih bolest.

Kaže da je djeci koja se liječe od mlaignih oboljenja i njihovim porodicama podrška potrebna u svakom momentu, a posebno za vrijeme intenzivnog bolničkog liječenja.

"Svaki znam pomoći i podrške, naročito psihosocijalna pomoć i podrška, a tako naravno i materijalna pomoć i podrška, a svakako i podizanje standarda liječenja su druge metode koje se primjenjuju u savremenim zemljama, a koje mi tek treba da uvedemo, su jako bitni i oni su najvažniji u samom tom početku kada se djeca intenzivno liječe. Pomoć i podrška su jako bitni i nakon liječenja, kada se djeca pokušaju vratiti u svoju matičnu društvenu sredinu i mi kao Udruženje zbilja realizujemo programe psihosocijalne i materijalne podrške koji naravno njima pomažu da oni naprave svoje prve korake, odnosno da otvore vrata ponovo u svijet."

Ističe da je roditeljima i članovima porodice podrška jako bitna.

"Djeca oboljela od raka, djeca izliječena od raka, njihove porodice, oni su osobe koje znaju da je zdravlje najveći poklon koiji jedna osoba može imati. Sve drugo što dobiju usput njima jako puno znači jer zapravo spoznaju prave vrijednosti, pravo bogatstvo. Mi smo u nedjelju imali jednu aktivnost za našu izliječenu djecu i njihove porodice. Rak kao bolest ne pogađa samo dijete, pogađa cijelu porodicu. Kada dijete pati, pati cijela porodica, cijelo društvo. Porodica ne funkcioniše na onaj način kako bi trebalo da funkcioniše i samim tim u društvu se javljaju brojni drugi problemi. Jako je važno da svi zajedno uložimo apsolutno sve moguće napore kako bi djeci oboljeloj i izliječenoj od raka, njihovim porodicama pružili maksimalnu pomoć i podršku da bi oni uspjeli da sa svim svojim problemima i sa kontinuiranom borbom protiv dječijeg raka opstanu u ovom svijetu i da dođu do onog ultimativnog cilja, a to je pobjeda."

Saračević naglašava da su u protekle dvije godine svi oboljeli mališani sa područja TK-a uspješno izliječeni.

"Nažalost, jučer smo od ljekara saznali da se sve više pojavljuju rijetki tumori koji su uznapredovali, u nekoj fazi se otkriju i tu se malo situacija pogoršava. Vjerovatno je sve to vezano za ovu pandemiju covid-19. Bilo bi dobro kad abi se svi mi malo više posvetili prevenciji, edukaciji, kontrolnim, preventivnim pregledima."

federalna.ba

Amra Saračević PIPOL Tuzla djeca oboljela od raka
PIPOL Tuzla pomoć djeci Centar za kulturu Tuzla
0 24.10.2023 10:03
senzorna soba PIPOL PIPOL Tuzla Udruženje PIPOL
0 18.09.2023 20:50
Srce za djecu djeca oboljela od raka rak
0 02.01.2023 21:18
djeca oboljela od raka Zlatni septembar
0 11.09.2022 21:13
Fikret Kubat djeca oboljela od raka Roditeljska kuća
0 26.06.2022 10:24