Samit UN-a u Kataru o Afganistanu okončan, talibani ostali nepriznati

Samit UN-a u Kataru o Afganistanu okončan, talibani ostali nepriznati

Samit u Kataru iza zatvorenih vrata o Afganistanu završen je u utorak bez ikakvog formalnog priznanja tamošnje vlade koju kontrolišu talibani, iako je šef Ujedinjenih naroda rekao da će održati još jedan sastanak u budućnosti.

Generalni sekretar UN-a António Guterres prisustvovao je samitu, koji je svjetsko tijelo opisalo kao nacije i organizacije koje pokušavaju postići jedinstvene stavove o ljudskim pravima, upravljanju, borbi protiv terorizma i borbi protiv droga.

Nije se očekivalo da će sa sastanka doći do priznanja, iako su aktivisti proteklih dana kritikovali tu mogućnost.

- Da bismo postigli svoje ciljeve, ne možemo se povući. Mnogi su pozvali da angažman bude učinkovitiji i zasnovan na lekcijama koje smo naučili iz prošlosti - rekao je Guterres.

Na novinarsko pitanje da li bi postojale okolnosti pod kojima bi bio voljan da se direktno sastane s talibanima, Guterres je rekao: “Kada bude pravi trenutak za to, očigledno neću odbiti tu mogućnost – ali danas nije pravi trenutak za to.”

Sastanku nisu prisustvovali sami talibani, koji su preuzeli vlast u Afganistanu u augustu 2021.

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Afganistana Maulvi Amir Khan Muttaqi otputovaće kasnije ove sedmice u glavni grad Pakistana Islamabad kako bi se sastao sa kineskim i pakistanskim zvaničnicima.

federalna.ba/Fena

Afganistan talibani Katar