Salkić: Nezakonit i vaninstitucionalan prijedlog nema naslova kome je poslan, niti datuma kada je pisan

Salkić: Nezakonit i vaninstitucionalan prijedlog nema naslova kome je poslan, niti datuma kada je pisan

Poslanik Pokreta za državu u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić saopćio je da njega kao člana Kluba niko nije kontaktirao u pogledu učešća Pokreta za državu u Vijeću ministara BiH, niti je zvanično pozvan na bilo kakav sastanak na kojem se o tome odlučivalo.

Kako kaže, predlaganjem kandidata za Vijeće ministara od strane kluba poslanika u entitetskoj skupštini pravi se prvi put presedan kako bi u budućnosti trebalo obezbjeđivati podršku kandidatima za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine kroz entitetski parlament, čime se pokušavaju uzurpirati prava Parlamentarne skupštine.

- Ovo predlaganje je u potpunoj suprotnosti sa pravima, dužnostima i obavezama koje ima jedan klub narodnih poslanika u NSRs-u. Ovaj nezakonit i vaninstitucionalan prijedlog nema naslova kome je poslan, niti datuma kada je pisan, niti protokolarni broj da je zaprimljen, on ima za cilj obmanu javnosti i pokušaj skidanja odgovornosti sa pojedinaca koji su izdali ideju Pokreta, a iza nje se svo vrijeme žele kriti u ostvarenju ličnih interesa samozvanih predvodnika Pokreta.
Ovim aktom zloupotrebljen je naziv Kluba Pokret za državu i pečat Kluba, te bi bilo logično da se u skladu sa tim nadležni organi pozabave zloupotrebom položaja - napisao je Salkić na Facebooku.

Poručio je da nikakvi vaninstitucionalni prijedlozi bez adrese primaoca, datuma pisanja i uporišta u predlaganju neće umanjiti teret odgovornosti pojedinaca koji su zarad ličnih pozicija uništili projekat koji je trebao da znači našu snažniju borbu za Bosnu i Hercegovinu i obespravljene građane u ovom entitetu, prije svega Bošnjake i Hrvate.

- Kao narodni poslanik, da sam konsultovan ne bih učestvovao u ovoj uzurpaciji nadležnosti, vaninstitucionalnom djelovanju Kluba, jer niti je Klub, niti Pokret pravno lice da može predlagati bilo koga u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Sam potpisnik je potpuno svjestan neovlaštenog djelovanja izvan odredbi Poslovnika o radu poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini pa zbog toga nije ni naveo primaoca, što naravno povlači za sobom svaku vrstu odgovornosti zbog zloupotrebe imena Kluba, pečata Kluba.... - zaključio je Salkić.

federalna.ba/Fena

Ramiz Salkić Pokret za državu