Sado Đugum osuđen na 13 godina zatvora

Sado Đugum osuđen na 13 godina zatvora

Kantonalni sud u Mostaru donio je prvostepenu presudu Sadi Đugumu, koji je optužen za organizirani kriminal iz člana 342. KZ FBiH u vezi s nizom krivičnih djela, te je proglašen krivim i osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 13 godina.

Radi se o predmetu „Hum“, koji su službenici Federalne uprave policije provodili u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona u kojem je krajem 2022. godine lišena slobode kriminalna grupa kojom je rukovodio Sado Đugum. 

Đugum je proglašen krivim za organizirani kriminal, uključujući izazivanje opće opasnosti, oštećenje tuđe imovine, poticanje na ubojstvo, iznudu, neovlaštenu proizvodnju i distribuciju opojnih droga, te navođenje na prostituciju, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Inače u ovom predmetu do sada su izrečene kazne od ukupno 19 godina zatvora članovima ove kriminalne grupe.

Također, danas je Kantonalni sud u Širokom Brijegu, izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od 6,5 godina Midhatu Mušiću za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. KZ FBiH u vezi sa razbojništvom, a kao članu kriminalne grupe koja je izvršila razbojništvo u automat-klubu u Ljubuškom.

Radi se o predmetu koji su provodili pripadnici Federalne uprave policije u saradnji s MUP-om Zapadnohercegovačkog kantona i Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, gdje je i ova kriminalna grupa osuđena na jedinstvenu zatvorsku kaznu od ukupno 12 godina.

Federalna uprava policije će i dalje nastaviti sa profesionalnim i beskompromisnim rasvjetljavanjem najtežih krivičnih djela u vezi sa organiziranim kriminalom, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

federalna.ba

Sado Đugum presuda