RUSAG BOSANSKI - Vino i vinogradi u srednjovjekovnoj Bosni - 19. epizoda

Kultura konzumacije vina na ovim prostorima seže duboko u prošlost kada su nakon 4. st.pr. n. e. grčki kolonisti naselili jadransku obalu, uspostavili kontakt sa domaćim stanovništvom i kada je grčko vino dolazilo preko Nerone, današnje okoline Metkovića, tada glavnog tržišta vina. Sa uspostavom rimske vlasti, širi se uzgoj vinove loze dublje u unutrašnjost zemlje Bosne.

U srednjem vijeku, trg Drijeva na ušću rijeke Neretve,  bio je najvažnije trgovačko središte ,gdje se,  pored soli, u Bosnu uvozilo vino koje je onda dalje dopremano u bosansku unutrašnjost.Prvi spomen trgovine vinom na trgu Drijeva je avgust 1280. godine gdje vinom trguju dvojica dubrovačkih gradjana. Priča o ulasku vina u srednjovjekovnu Bosnu najbolje se  osvjetljava nekoliko godina nakon krunisanja prvog bosanskog kralja. Tadašnja bosanska vlast uvozi vino iz mediteranskog svijeta posredstvom Dubrovčana i   tako znamo da je Tvrtko I obožavao i kupovao malvaziju.

U ovoj epizodi saznaćemo kakvu je to ulogu vino imalo u kulturnom životu i diplomatskim odnosima tadašnje Bosne, u crkvenim obredima, u liječenju nekih bolesti, Takodjer, dobićemo odgovor na pitanje u kojim se to dijelovima Bosne vino uzgajalo i ko su bili vlasnici vinograda.

Priču o vinu i vinogradima u srednjovjekovnoj Bosni kazuje nam magistar historije Naida Kovačević.

Urednica i autorica serijala Sanda Novosel.

Obrazovni program