RUSAG BOSANSKI - Radivojevići - Vlatkovići osma epizoda

Radivojevići - Jurjevići - Vlatkovići su još jedna poznata porodica Bosanskog kraljevstva. Na historijskoj sceni bili su prisutni više od dva stoljeća. Iako nisu bili apsolutni vrh bosanskog elitnog društva poput Hrvatinića, Kosača i Pavlovića, učestvovali su u kreiranju historije srednjovjekovne Bosne još od vremena ekspanzije bana Stjepana II Kotromanića i imali su bitnu ulogu u značajnim događajima u Bosni tokom 14. i 15. stoljeća, a rodbinskim vezama povezani su s vladarskom dinastijom Kotromanić. Nisu koristili trajno prezime - rodovsko ime, već se ono iz generacije u generaciju mijenjalo na način da bi očevi svojim imenom ostavljali prezime svojoj djeci, tvz. patronimik. Oblasti kojima su gospodarili nalazile su se između rijeka Neretve i Cetine, Ljubuškog, Vrgorca, te Makarske i Imotske krajine. Istaknuti predstavnici ove plemićke porodice zvali su se Juraj Radivojević i Ivaniš Vlatković.

 

Od braće Vlatkovića, najzanimljivija ličnost bio je franjevac i vojvoda Augustin Vlatković. U historijskoj literaturi ocijenjen je kao prevrtljiva i nestabilna ličnost, koja je, nakon istupanja iz franjevačkog reda, priznala osmansku vlast i postala službenik hercegovačkog sandžak-bega Ajasa. Ostalo je nejasno da li je u jednom periodu života prešao na islam. Dubrovčani ga nazivaju Augustin Turko, a zemlja kojom je upravljao dobila je njegovo ime u osmanskim zemljišnim knjigama -Fragustin. Poput ostalih plemićkih rodova, nosilaca političkog života u Bosni, Vlatkovići su imali dvorsku kancelariju sa profesionalnim pisarima, koristili su crveni vosak, što je predstavljalo posebnu privilegiju.

 

Priču o Radivojevićima -Vlatkovićima donosi Adis Zilić, doktor historijskih nauka sa Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

 

Urednica i autorica serijala Sanda Novosel.

Obrazovni program
Obrazovni program
0 17.10.2023 12:14
Obrazovni program
0 03.10.2023 11:51
Obrazovni program
0 26.09.2023 10:28
Obrazovni program
0 19.09.2023 09:38
Obrazovni program
0 12.09.2023 09:51
Obrazovni program
0 05.09.2023 08:57