RUSAG BOSANSKI - Poljoprivreda - 13. epizoda

Šta su sadili, šta uzgajali i pripremali za ishranu stanovnici srednjovjekovne Bosne? Ko je čuvao stoku u Bosni, a ko u dubrovačkom zaledju? Ko su bili Vlasi i kakva je njihova uloga u privredno_ ekonomskom razvitku srednjovjekovne Bosne? Ova epizoda ponudiće odgovore na ova i neka druga pitanja. Pored zemljoradnje i stočarstva, stanovništvo srednjovjekovne Bosne se bavilo  i drugim privrednim djelatnostima  kao što su pčelarstvo i ribolov. Zanimljivo je da je  bosanski vosak bio tako kvalitetan i čist,  da se kao izvozni proizvod nalazio odmah iza plemenitih metala. Vosak se najviše izvozio  sa područja istočne Bosne, a u tome su prednjačili domaći trgovci iz Foče i Goražda, Bosanski vosak je preko Dubrovnika dospijevao  i u Evropu.

Jedno trgovačko_dubrovačko udruženje zabilježilo je u petogodišnjem periodu izvoz voska iz Bosne u Italiju u vrijednosti od 30 hiljada dukata.

Kroz epizodu nas vodi Almir Peco, magistar historijskih nauka sa odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Urednica i autorica serijala Sanda Novosel.

Obrazovni program